Thursday, December 27, 2012

Semalam dan Semalam


Keriangan vs kekecewaan....
Kegembiraan vs kesedihan....
Kejayaan vs kegagalan...
Kebahagiaan vs kedukaan....

Banyaknya sejarah yang dah kita tulis dalam diari hidup kita ni kan...sejam ke sejam, sehari ke sehari, seminggu ke seminggu, sebulan ke sebulan, dan setahun ke setahun...masa makin bergerak, umur makin berganjak...tapi diri masih berada di takuk yang sama...nauzubillah....bukan nak kata pada sesiapa tapi lebih pada diri aku sendiri ni ha...yelah..kadang-kadang kita rasa kita hebat, tapi tak perasan yang kita sebenarnya diperbodohkan oleh diri sendiri...kadang kita rasa kita kuat, tapi hakikatnya kitalah manusia yang paling lemah...

Jangan sesekali mendongak ke langit...kita ni kan HAMBA...Hamba kepadaNya, Sang Pencipta kita...lumrah hamba kena sentiasa tunduk, akur dan patuh pada arahan...Jangan pulak kita yang LEBIH...bila disuruh untuk solat, puasa, tunai zakat dan haji, maka kita kena tunaikan...tu kan amanah dan tanggungjawab kita...ni tidak...dah beranak pinak,solat entah ke mana, puasa apatah lagi...nak dapat anak soleh solehah, tapi mak ayah sendiri entah kemana haluannya...solat sendiri entah ke mana, ni kan pulak untuk berjemaah...nauzubillah...jangan kita tergolong dalam golongan yang tak elok ni...

Tu satu hal...hal yang kita nampak remeh je kan,tapi impaknya tersangatlah besar...aku bagi contoh...Kisah seorang pelajar yang tak solat...disuruh solat oleh gurunya...reaksi si pelajar tadi, dengan muka masam dan mencuka menghabur kata-kata kesat,"cikgu pedulik apa, mak ayah saya pun xsuruh...diorang sendiri pun tak sembahyang"...oh...terpempan dan terkesima si cikgu ni tadi...ni bermakna, pengaruh si ibu dan ayah yang tak solat dah merebak kepada si anak...bila suruhan Allah pun dia tak lakukan, ni kan pulak bila manusia yang mengarah....betul tak...

Jadi, sama-sama kita berubah ke arah yang lebih baik dan lebih bagus...biarlah apa orang nak kata..nak buat baik ni memang macam-macam dugaan...

Nota kaki: Yang sembahyang tu belum tentu masuk syurga...
                Tapi yang tak sembahyang tu memang confirm masuk neraka...wallahua'lam... 

Friday, December 21, 2012

LIMA sebelum LIMA

Alhamdulillah setelah berhempas pulas selama beberapa minggu, akhirnya daku sudah terlepas dari beban 'bz'...memang nikmat kan bila kita dah selesai dengan tugas kita...sebab tu kita kena sentiasa beringat sebelum datangnya lima perkara..

SIHAT sebelum SAKIT
KAYA sebelum MISKIN
LAPANG sebelum SIBUK
MUDA sebelum TUA
HIDUP sebelum MATI

dan bila daku dah lapang ni, memang bersyukur sangat-sangat..ni pun antara nikmat yang ALLAH dah bagi pada kita...so, bila dah lapang ni, boleh la merancang untuk merehatkan minda yang sebelum ni dah sarat pikirkan macam-macam..kihkih..bajet bz sangat la ni...

Nota Kaki: Merangka-rangka percutian sebelum habis cuti sekolah ni...

Wednesday, December 12, 2012

Cara nak remove virus dari blog

Salam alaik...

Semalam rasa ngeri sangat-sangat sebab blog daku terkena virus Malware...nasib baik daku leh lagi bertenang dan meng'google' cara untuk remove virus jahat ni...seriously, memang rasa tension sebab virus ni..yelah, blog daku ni dah lama dan bukan femes pn sampai nak kena 'hack' oleh virus ni...


Sesak nafas jgk tengok nota ni semalam...huhu...


Setelah jenuh jugak meng'google', last-last daku terjumpa blog MR FIZ ni..daku buat macam yang diajar, dan ikut semua step-step yang diberi..

1. log in -> dashboard -> design -> edit HTML -> proceed -> tick Expand widget template
2. ctrl + F
3. taip ( nikbir @ ripway @ mommypinky85) - ada yang bagitau nama blog yang sebarkan virus pada blog kita ni..
4. dah jumpa, DELETE trus
5. PREVIEW blog then SAVE

Daku try cara ni tapi tak menjadi..tak jumpa pun link malware tu...so, aku google lagi sampai jumpa blog SOLEHAH SHAMSUDDIN ni..dia bagi cara ke dua untuk hilangkan virus ni...caranya:

1. log in -> dashboard -> layout -> bloglist
2. Untick pada kotak 'icon'...biarkan dia kosong'
3. SAVE kan la last skali..

Alhamdulillah lepas guna cara ni blog ku dah bebas dari virus jahat ni...so,lepas ni nak kena lebih berhati-hati...Pada yang pernah kena virus tu,try cara kat atas ni yek....kredit jugak buat MR FIZ dan SOLEHAH SHAMSUDDIN...thanks pada info yang korang dah sediakan...memang berguna sangat-sangat pada aku...

Thursday, December 6, 2012

Hanya untuk yang HALAL je yek

Salam...

Saje nak share something yang bagus daku jumpa masa melancong ke Padang, Indonesia bulan 9 aritu... Memang sungguh bagus dan Malaysia patut tiru ni...apa dia...tengok gambar kat bawah ni...


Nampak tak nota ni? Ni antara isi kandungannya..

"Management tidak membenarkan menerima tamu yang bukan suami isteri untuk menginap dalam satu kamar dan tidak dibenarkan membawa minuman beralkohol"...

Kali pertama melangkah masuk hotel ni dan ternampak banner ni, memang aku kagum sangat dan puji usaha yang dibuat oleh Hotel Bunda ni...memang TERBAIK la...aku suka sangat...memang aku suggest sangat  hotel-hotel kat Malaysia buat macam ni...baru lah aktiviti tak bermoral boleh dicegah dan dibanteras...

Nota kaki: Bukit Tinggi, Padang Indonesia memang best sangat nak dilawati tau....penduduknya majoriti ISLAM...so,memang takde masalah bab makan-makan ni...aku tempah tiket sendiri je guna Air Asia,pastu ambil pakej dari travel ejen kat Indonesia...huhu...memang nak 'repeat' pergi lagi la kalau ada rezki..hehe...

Thursday, November 29, 2012

Tips terbang bersama si comel


Salam all..

Saje nak share tips untuk mak2 yang rajin berjalan (macam daku) dengan membawa sekali anak kecil menaiki kapal terbang...

Naik flight ni tak macam naik kereta...kalau travel dengan kereta memang semua benda kita boleh sumbat dalam bonet..hehehe..tapi ni special case...meh daku nak bagi tunjuk ajar since ada pengalaman bawa my little caliph masa dia 4 bulan..

1) sediakan pampers n baju yang mencukupi (3-4 pasang kalau boleh but depends pada bape jam penerbangan kita tu)

2) sediakan susu baby secukupnya (abm or termos skali)

3) masa nak berlepas or kapal terbang nak turun,bagi baby minum susu sebab masa ni telinga diorg berdegung dan diorg akan buat bising or nangis

4) tenangkan baby sepanjang penerbangan

Tu je kot..sepanjang daku travel dengan my little caliph,alhamdulillah semuanya ok dan baby pun tak banyak meragam..suka jalan2 macam ummi dan abi dia kot...(i guess)

Selamat melancong dan menikmati percutian untuk semua...smoga enjoy2 yek..bila dah ada baby,percutian tu jadi lebih best...tak percaya,cubalah dulu:-)

Published with Blogger-droid v2.0.9

Friday, November 23, 2012

Which group we belong to

Salam alaik..

Kadang-kadang betul jugak kata-kata dari bekas anak murid kepada ibuku...salah satu statement beliau, "buat apa nak belajar tinggi2 sampai university, baik kami ambik lesen lori..bawak lori kaya tau...satu trip beribu kami dapat"...oh...sungguh tak tau daku nak cakap apa...ni mentaliti bagi manusia yang tak tau betapa pentingnya ilmu...mungkin beliau refer pada pic kat bawah ni agaknya...hurm...





kredit untuk gambar ni dari link SINI..Kita ni tergolong dalam kumpulan yang mana agaknya yek...patut ada yang selalu kata, education sometimes it is weird...mana tak 'weird'nya, kadang-kadang kita jumpa kawan-kawan kita yang selalu dapat no last-last dalam klas dulu, dah terang lagi bersuluh tak pernah naik petas ambil sebarang anugerah esp anugerah kecemerlangan tapi akhirnya boleh jd gemilang n terbilang...faktor utamanya mungkin berkat sabar, tak putus asa dan harap dan REZEKI mereka..tu yang aku dapat simpulkan....

Tapi statement yang tak yah belajar tinggi-tinggi tu aku memang tak boleh nak terima...dalam islam pun disuruh menuntut ilmu dari buaian hingga ke liang lahad...liang lahad tu dalam erti kata,sebelum kita mati pun kita kena belajar lagi...Daku quoute maksud surah az zumar ayat 9, Allah berfirman:

"..Adakah sama orang-orang yang mengetahui dengan orang-orang yang tidak mengetahui?' Sesungguhnya orang-orang yang dapat mengambil pelajaran dan peringatan hanyalah orang-orang yang berakal sempurna..."

Jelas kan ayat kat atas ni...mengetahui dengan kata lain, berilmu...macam mana nak mengetahui sesuatu, of course la dengan cara belajar dan menuntut ilmu...wallahua'lam..


Tuesday, November 20, 2012

PUREEN stock clearance

Masuk ujung-ujung tahun ni dah jadi adat kan jualan aka sales penghabisan stok..kali ni memang menarik...jualan penghabisan stok untuk produk pureen...ujung minggu ni je iaitu 24 dan 25 November 2012 dekat summit company..

Daku tengah frust ni sebab last week daku bersenang lenang kat umah,tak de pulak nak buat sales...bila daku ada hal boleh pulak ada sales ni....nak buat macammana...rosak mood nak shopping...tapi at least boleh menyelamatkan duit yang ada ni..hehe...

Pada yang nak gi sales ni, daku sediakan details dia:

 Peta pun ada dah tu...so,insyaAllah takkan sesat...


Siap banner bagai ni...

Nak tau dengan lebih lanjut leh klik PUREEN....selamat bershopping la semua yek...daku ada meeting aka kursus aka makan angin selama 3 hari...memang tak sempat la nak pergi serbu tempat ni....

Monday, November 19, 2012

smart words

Jom layan pic ni sama2...sungguh2 lawak dan sempoi...buat menenangkn jiwa yang tak berapa nak keruan ni...






Join Group Segar Follower

Salam dan selamat bercuti untuk para guru seMalaysia...
Alhamdulillah harini kita masih bernafas dan menikmati kedamaian, ketenangan n kesejahteraan kat Malaysia ni kalau nak dibandingkan dengan bumi Gaza...

Entry ni nk ajak memeriahkan GSF sebenarnya...daku pun tak perasan dah masuk dalam list GSF ni sebab dah lama request tapi baru diapprove...sampai daku pn dah lupa...hehe...maklumla,urat dah banyak putus lepas bersalin haritu...(alasan je lebih ni)...

Papepun thanks pada admin yang approve dan selamat berkenal kenalan pada semua warga GSF...seronok bila ramai kawan2 bloggers ni...leh tukar2 pendapat dan nasihat:-)
Published with Blogger-droid v2.0.9

Wednesday, November 14, 2012

Doa Akhir Tahun dan Awal Tahun


InsyaAllah..jom kita stand by doa ni untuk sama-sama kita baca petang ni...

MOGA kedatangan tahun yang baru ni :
- membawa seribu rahmat kepada semua suamiku, keluargaku, kawan-kawanku dan semua muslimin
- memberi rezeki yang melimpah ruah dari segala aspek, kepada diri kita, keluarga, sahabat dan semua
- menjadikan kita HAMBA Allah yang lebih bersyukur, redha, ikhlas dan lebih baik daripada sebelumnya
AMIN YA RABBAL A'LAMIN..

Tuesday, November 13, 2012

Dugaan sungguh


Bila si kecik demam,ummi pun tak senang duduk...abi pun sama...pergi keje asyik teringatkan si hannan ni je,..Ya Allah,memang menduga sungguh...malam sebelum ni,hannan dah ada symptom nak demam...keesokannya alhamdulillah dah ok but malam ni suhu makin naik...hannan pun merengek je...

Ya Allah,Kau berikanlah kesihatan yang baik buat anakku,suamiku dan keluargaku...amin...

Mode: sangat SUSAH HATI tengok anak sakit...:-(
Published with Blogger-droid v2.0.9

Friday, November 9, 2012

SERABUT

Entry pendek dari tuan tanah...

Seriously sungguh-sungguh SERABUT dengan keadaan sekeliling ni..diri sendiri SERABUT dengan keje yang tak siap...tengok orang-orang lain yang SERABUT duk jalan ke hulu ke hilir menyiapkan keje...tempat keje ni yang SERABUT dengan kertas-kertas berselerak...tengok semua, semua SERABUT...ohh....nak cuti...tak larat nak layan keSERABUTan ni dah....

Tuesday, November 6, 2012

hahaha...macam ni pun ada yek..

Hari ni dah masuk bulan 11 dan kita pun dah berada pada ujung-ujung tahun...di hujung tahun ni macam biasalah, hari perayaan bagi budak-budak sekolah...maklumla, cuti sekolah panjang kan....bila masuk musim cuti sekolah ni, maka bermula jugaklah musim orang buat kenduri kawen...boleh katakan tiap-tiap minggu mesti ada je jemputan ke majlis kawen...daku pun tak tau lagi boleh hadirkan diri or tak untuk majlis diorang...jauh-jauh pulak tu...hehe...

Kisah di harian metro harini...

Harini nak bawak satu kisah dalam hmetro..kisah si tunang yang mereka cerita konon-konon dirinya dirompak lepas keluarkan duit hantaran kat bank...siap buat report polis lagi tu...dan yang paling sadis nya si tunang ni terus hilangkan diri sehingga menyebabkan majlis kahwinnya terpaksa dibatalkan jumaat lepas...memang sadis kan...nak baca lebih lanjut, klik kat SINI yek...

Pada aku la, jangan lah buat tindakan yang KURANG BIJAK macam tu...sebarang keputusan yang hendak diambil, rujuk lah dulu dengan orang tua or orang lebih berpengalaman...kalau tak pun, bawak-bawaklah berbincang terutamanya dengan pasangan sendiri...perkara tentang kawen ni bukan main-main...kita melibatkan banyak pihak..semuanya ni melibatkan kematangan kita....kalau betul si tunang yang menghilangkan diri tu takde duit, banyak lagi solution yang boleh diambil...antaranya:

- pinjam dengan orang terdekat (mak, ayah, sedara mara, adik kakak abang)
- buat pinjaman persendirian (personal loan)
- share duit dengan tunang sendiri
- nikah gantung (majlis kemudian bila dah ada duit)
- postpone kawen ke tarikh yang lain

Apa-apa pun, sebelum merancang nak berkahwin tu, patutnya sesiapa pun dah merancang kewangan sendiri sebelum decide nak kawen tu....kerja lebih kuat untuk tampung majlis perkahwinan tu...sebabnya lepas kawen lagi nak guna banyak duit, tambah-tambah esok-esok bini mengandung dan beranak pulak....lagi nak guna banyak duit...seeloknya, buatlah perkahwinan yang sederhana ikut kemampuan sendiri...tak perlulah nak 'gah' macam orang lain yang berduit...asal syarat sah nikah tu dah lengkap, tu dah kira  bagus...daripada merana di kemudian hari, baiklah merana dulu...eh silap...biar susah dahulu tapi senang kemudian....hehe... 



Monday, November 5, 2012

Jerit kuat-kuat dalam hati

Salam semua...

Alhamdulillah diberi nikmat sihat dan hidup untuk hari ni...

Ni sesi luahan perasaan....hikhik...semalam rasa down sangat-sangat + keciwa + hati menangis + macam nak merana....nak demam pun ada....sepanjang weekend rasa sedih...harini terasa macam tak nak pergi keje pulak, tapi terpaksa gagahkan jugak...semuanya gara-gara pertukaran tak diluluskan....dalam pada duk sedih-sedih melayan perasaan, terfikir jugak mungkin Allah tak nak bagi lagi apa yang daku hajati...mungkin ada kekurangan yang daku tak perasan terutamanya dalam mengingatiNya...mungkin lum masanya lagi...mungkin jugak... (hati menangis hanya DIA yang tahu)

 kata-kata perangsang untuk diri sendirik....di google dan di copy paste di sini....

Sumber Google

Betul jugak kan....hidup perlu diteruskan..apalah sangat dugaan kecil yang aku hadapi kalau nak banding dengan dugaan yang orang lain alami...tak terbanding dengan dugaan yang terpaksa anak-anak kecil di palestin hadapi...Ya Allah, Kau kuatkanlah imanku supaya aku dapat menanggung dugaan yang Kau turunkan padaku....amin...

Friday, November 2, 2012

1st solid food

Entry khas tentang si comel bijak abi n ummi ni....



Lagi seminggu our baby, Hannan akan cukup 6 bulan...Kalau diikutkan boleh dah dikenalkan dengan makanan pejal...mengikut kata Dr. Susanna Huh, (pengkaji utama dari Hospital Kanak-kanak Boston), permulaan pemakanan pejal boleh diberikan kepada anak-anak di antara usia 4-6 bulan.. Awal daripada tu tak boleh yek..kalau kurang daripada itu boleh menyebabkan si anak berisiko menjadi obesiti...sumbernyer di SINI...

So, sebagai mak daku dah bersiap sedia dengan pemakanan pejal awal bagi my little khalifah...memang teringin nak sediakan puree yang macam mommy-mommy lain buat tu,buah pun dah siap beli...cuma tinggal nak masak + blend + prepare untuk Hannan je...harap sangat dapat sediakan makanan untuk Hannan daripada air tangan daku sendiri...

Tak sabar rasa nak kenalkan Hannan dengan macam-macam puree buah-buahan dan sayur-sayuran...

Pengikat kasih + Penyejuk hati abi dan ummi..


Moga anak abi dan ummi ni membesar dengan sihat dan pandai..aminn...



Tuesday, October 30, 2012

sayang mertua, mertua sayang

Siapa yang tak nak disayangi dan menyayangi..betul tak? formula yang mudah, kalau kita sentiasa menyayangi, insyaAllah diri kita pun akan disayangi oleh orang lain... tapi kalau diri sendiri pun takde sifat penyayang ni, jangan harap la orang lain sayang pada anda juga... what you give you get back...

Entry ni nak share skit daripada slot dr Muhaya di ikim...

Antaranya ialah, sentiasa tanamkan sifat positif terhadap mertua, insyaAllah kita pun akan jadi positif jugak....orang yang sentiasa nampak kesalahan dan kekurangan orang ni sebenarnya orang yang banyak sikap negatif....mereka ni tak sayang pada diri sendiri...

Memang betul apa yang dikatakan oleh beliau, tapi itula...kata-kata ni memang senang nak dilafazkan tapi nak praktikkan tu yang berat skit....satu lagi yang aku tertarik bila beliau menegur sikap pemanggil yang banyak nak salahkan mertua dan konon-konon nak bagi nasihat pada mereka...yelah kan, mertua ni dah lama makan asam garam...kata beliau," kita ni terlalu banyak nak nasihat orang...asyik nampak orang lain je yang salah...tapi tak nampak salah kita dan kita sentiasa rasa yang kita ni betul dan sempurna....so, banyak-banyak muhasabah dan bersangka baik pada orang lain dan bukan nak tengok pada kekurangan orang lain je"...memang rasa blush la kalau aku si pemanggil tu....huhu...

kredit pic hasil google di SINI

NOTA KAKI: Alhamdulillah atas nikmat mertua yang baik dan sentiasa menyokong dalam apa jua benda yang dibuat...pendek kata boleh buat kawan la....=)

Monday, October 29, 2012

warna warni kehidupan


Tak pernah ada orang yang hidupnya sentiasa senang...tak pernah jugak jumpa orang yang hidupnya sentiasa susah...yang pasti tiap orang tu akan merasa pahit dan manis dalam hidup ni...alhamdulillah atas segala nikmat dan ujian yang diberi...

Mode: bahagia bila tengok senyuman dari insan2 yang tersayang...
Published with Blogger-droid v2.0.9

Friday, October 19, 2012

Jangan lupa solat yek

Assalamualaikum...

Kenapa yek solat ni jadi berat sangat2 pada sesetengah orang yek...dalam banyak situasi sekarang ni kita tengok orang dah tak malu bila terang2 dia tak bersolat tapi jadi janggal bagi orang yang bersolat ni...pelik dan 'awkward' bagi yang bersolat tak kisah di office,trminal bas,hospital or kat mana2 la...tapi bagi yang tak bersolat ni jadi perkara biasa pulak...pelik...dunia dah jadi semakin pelik...

Rata2 kat mana2 memang akan ada golongan yang tak solat ni...terang2 nabi bagitau suruh ajar anak bersolat bila umur dia 7tahun dan kalau dah 10 tahun still tak solat?maka pukullah sebagai peringatan pada anak tu...tapi kan...yang dah jadi bapak budak dan mak budak yang masih lagi liat nak solat ni,macammana yek....hehe...tak tau nak kata apa kan...pada pengamatan aku la,ibubapa yang tak bersolat akan melahirkan anak yang juga tak solat...anak2 ni selalunya tergolong dalam kumpulan bermasalah dan mempunyai akhlak yang rendah...nauzubillah...mintak dijauhkan pada zuriat kita...

So,apa2 pun solat tu paling penting...sama2 lah kita perbaiki solat kita...keutamaan solat bagi lelaki adalah berjemaah di masjid dan bagi wanita pula adalah bila masuknya waktu...diri ini masih lagi berusaha untuk jadi yang terbaik...

Ingat yek...perkara pertama yang akan ditanya nanti di padang masyar adalah solat kita...maka percantik dan perindahkanlah solat kita...moga kita menjadi mukmin yang sempurna solatnya...amin...:-)
Published with Blogger-droid v2.0.9

Tuesday, October 16, 2012

Allah knows the BEST...

Mood: menunggu dengan sabar...moga kali ini ada rezeki buatku, anak dan suami...insyaAllah tiap yang telah tersurat akan ku redha...

Ya Allah...hambaMu ini memohon untuk diperkenankan doanya dan hajatnya...kerna ku tahu Engkaulah jua sebaik-baik perencana..:-)
Published with Blogger-droid v2.0.9

Saturday, October 13, 2012

JOM JADI GENG BUI


Jom join sama-sama memeriahkan segmen NI...cara-caranya:


1) letak header blog bui ni dalam entry
2) letak tajuk JOM JADI GENG BUI
3) tinggalkan link entry di ruangan komen entry tersebut

SEBELUM 11.59 mlm 30 Oktober 2012 yek..

Wednesday, October 10, 2012

Wordless Wednesday

Published with Blogger-droid v2.0.9

Tuesday, October 9, 2012

Tadah tangan ucap Alhamdulillah


Salam semua....

Alhamdulillah sebab masih lagi bernafas di bumi Allah ni...syukur sebab diberi nikmat yang pelbagai (nikmat hidup,nikmat sihat,nikmat makan dan minum dan banyak lagi la)...banyaknyer la kan nikmat yang kita dapat samada kita sedar atau tak...

Dalam pada kita tengok orang sakit,syukur sebab kita sihat...dalam pada kita tengok orang susah,alhamdulillah yang tak terhingga sebab kita diberi kesenangan dan tak melarat...yang paling penting kita sentiasa beringat dan bersyukur...kena ingat 5 perkara sebelum datang 5 perkara...sihat sebelum sakit,kaya sebelum miskin,muda sebelum tua,lapang sebelum sibuk dan hidup sebelum mati...dah takde amalan lagi dah bila dah mati kecuali amal soleh, ilmu yang bermanfaat dan anak yang soleh yang akan doakan kita nanti...

Jadi sama2 tadah tangan dan ucap syukur alhamdulillah atas semua nikmat yang Allah bagi...formula terpenting, jangan tengok lebih orang pada kita, tapi tengoklah kurang mereka berbanding kita...kita takkan kenal erti syukur jika kita tak tengok kesusahan yang orang lain alami...kita takkan rasa nikmat tangan dan kaki sehingga kita lihat mereka yang kudung....wallahua'lam...

~ ucap alhamdulillah dalam segala hal...terima kasih ya Allah ~

Nota kaki: picture mereka2 yang bertungkus lumus mncari rezki untuk keluarga...tersentuh hati melihat warga tua yang sebaya dengan nenek2 kita dan anak2 yang masih kecil ni...
Published with Blogger-droid v2.0.9

Monday, October 8, 2012

kan cantik bertudung tu


Tutup aurat tu tutup betul2 yek kawan2...menutup aurat tu wajib dan kena sempurna lah tutup tu...bila dah tutup rambut,aurat yang lain pun kena tutup jugak yek...

Kena ingat tu yek kawan2...aurat kita maruah kita...kita sendiri yang kena jaga maruah kita sendiri...:-)
Nota kaki: bila seseorang muslim tu lupa,yang lain kena ingatkan...kita nak masuk syurga ramai-ramai kan,..so,kena usaha dari sekarang...
Published with Blogger-droid v2.0.9

Friday, October 5, 2012

Giveaway 2 in 1 (05.10.2012 ~ 04.11.2012)

Entry ni dibuat khas sbb daku nak join giveaway yg dibuat oleh kak maya...nak tau pasal giveaway ni leh klik kat SINI...



jom semak syarat-syarat untuk join giveaway ni...

1) Terbuka kepada semua warganegara Malaysia yang bermastautin di Malaysia (Semenanjung, Sabah & Sarawak). 

2) Anda haruslah follower kedua-dua blog SIMPLY MOI & E-MAYAONLINESHOP   [Jika belum lagi menjadi follower kedua-dua blog, anda harus berbuat demikian sekarang]


3) Anda kena letak Banner di atas dalam blog anda & linkkan banner tersebut ke blog SIMPLY MOI ini.. Ingat ye! Blog SIMPLY MOI ini bukanlink ke online biz blog (e-mayaonlineshop) tu:) Dalam entry anda tersebut, anda harus mengajak readers dan followers anda untuk menyertai Giveaway ini dengan copy paste saja syarat-syarat di sini:)

4) Selepas itu, dalam entry penyertaan anda tersebut, anda kena lengkapkan penyataan ini:- JIKA SAYA DIPILIH SEBAGAI PEMENANG KATEGORI PERTAMA, SAYA MEMILIH _____(Sebutkan pilihan nama produk)______ KERANA _____(Sebutkan 1 khasiat produk yang dipilih - satu sahaja)

5) Jika anda mempunyai akaun FACEBOOK, anda perlu LIKE fanpage E-MAYAONLINESHOP (saya check ye satu persatu sapa LIKE & linkkan ke akaun blogger di sini ...heheh) sapa yang tadek akaun facebook tu, mungkin akan dipertimbangkan untuk dipilih sebagai pemenang tapi tiada jaminan, insya Allah..:)

6) Syarat terakhir : Letakkan link penyertaan anda di ruangan komen beserta dengan pengesahan Nama Profile di FB 



so daku nak lengkapkan pernyataan ni:

Jika saya dipilih sebagai pemenang kategori pertama, saya memilih Jus kurma Plus Kismis kerana jus ini adalah gabungan yang terbaik bagi makanan tambahan yang diperlukan oleh tubuh badan. Kurma dapat meingkatkan daya ingatan, mengatasi masalah sembelit, dan yang terpenting ianya terbaik buat ibu yang baru bersalin dan saya juga mampu berkongsi manfaat yang terdapat dalam jus ini bersama-sama bayi saya memandangkan saya menyusui bayi saya sendiri...=)

so, jom kita join ramai-ramai... Acik kecik yang kt mesir tu...jom join skali...

Thursday, October 4, 2012

Oh....

Bila ari Isnin menjelma...

- muka blur...monday blues....rasa macam terpaksa dan dipaksa pegi keje...


Bila dah Jumaat...

- automatik muka berubah ceria...hati berbunga-bunga...yelah kan....esoknyer dah cuti berganda...yuhuuu....

Tuesday, October 2, 2012

Naik lagi dan lagi...

Ayya...lepas satu,satu naik..dlu harga myk naik...pstu gula,ni nk naikkan tarif letrik plk...aduhai...sungguh2 boleh buat stress dan pening kepala...maka belanjawan bulanan akan makin parah...makin susah la nak kawal belanjawan dan kewangan lepas ni...kalau dulu bawak rm50 ke pasar raya memang boleh beli macam2..tapi sekarang dengan rm50 tu padan beli susu anak je...jauhnyer beza dulu dan sekarang yek...nasib baik daku ni keje gomen dengan pendapatan tetap bulanan...bagi yang keje petani,nelayan dan seangkatan dengannya tu macam mana lah diorg survive dengan keadaan sekarang agaknya yek...tak terjangkau rasanya...huhu...nak baca berita penuh pasal kenaikan harga tarif letrik tu boleh baca kat SINI yek...

Note: smua benda nak naik...gaji naik,harga barang pn naik skali...ni lum tambah dgn 'naik' angin lg ni...hehe...
Published with Blogger-droid v2.0.9

ALAHAI....

Apa perasaan anda kalau ada anak murid yang macam ni....

(abaikan grammar yang salah tu....terlalu banyak yang patut dibetulkan)

Entah dia masih lagi kebudak-budakan atau dia tak puas lagi bermain masa usia dia kecik-kecik dulu...tak paham sungguh daku...umur dah boleh jadi bapak budak, tapi masih lagi keanak-anakan...

Monday, October 1, 2012

Resepi kek karamel


Atas permintaan kawan-kawan, kat sini daku sertakan resepi untuk kek karamel ni...aku panggil puding kek jer...hehe..jom try ramai-ramai....kat bawah ni hasil dari air tangan daku....rupa tak berapa nak menarik,tapi rasa tu ok la..=)

walaupun rupanya tak begitu menarik,tapi licin jugak la...hehehe...

BAHAN 1
1.       2 sudu besar gula pasir
( Masukkan gula dalam Loyang yang kita nak gunakan nanti…masak dengan api yang perlahan..biar sampai semua gula hancur,kemudian tutup api dan biarkan seketika )

BAHAN 2
1.       3 biji kuning telur
2.       50 gram gula kastor
3.       Esen vanilla
4.       ½ susu cair
( Campurkan semua bahan dan gaul perlahan sampaila dia jadi sebati..jangan sampai kembang pulak yek…kemudian masukkan/tapiskan ke dalam loyang yang berisi gula hangus tadi )

BAHAN 3            
1.       3 biji kuning telur
2.       50 gram gula kastor
3.       1 sudu the baking powder
4.       45 ml minyak masak
5.       140 gram tepung gandum
6.       135 ml air biasa
( Pukul telur kuning dengan gula kastor, masukkan minyak masak, air biasa dan pukul sebati…kemudian masukkan baking powder dan tepung gandum…pukul semua dan ketepikan )

BAHAN 4
1.       6 biji putih telur
2.       50 gram gula kastor
( Pukul putih telur sampai kembang dan masukkan gula kastor…pukul pada kelajuan paling tinggi sampaila telur dan gula tu jadi ringan dan macam kapas )

-          Masukkan Bahan 3 dan 4 dalam satu bekas dan kacau sebati.
-          Bahagikan aduanan kepada beberapa bahagian untuk warna. (kuning, hijau, merah)
-          Masukkan aduanan berselang seli warna dalam loyang yang berisi puding/karamel dan gula hangus tadi…aduanan kek ni akan terapung pada pudding tadi…
-          Bakar menggunakan kaedah double boiling pada suhu 160 darjah celcius selama lebih kurang 1 jam
-          Dah siap bakar, tunggu biar sejuk skit baru ditelangkupkan…
-          Lepas tu masukkan dalam peti sejuk…sungguh sedap dimakan sejuk-sejuk…

Sunday, September 30, 2012

1st trial




Tak sangka untuk percubaan kali pertama ni berjaya...yeay...resepi untuk buat puding kek ni memang ada dalam simpanan aku lama dulu dah...memandangkan kesibukan yang melampau di tambah dengan faktor2 sampingan yang lain,maka baru2 ni je ada masa terluang dan berjaya membakar sebijik puding kek...

Walaupun tak ade rupa sangat,tapi bagi beginner aka amatur macam aku ni,pufing kek tu kira jadi la...comel je kan dengan macam2 warna...hehe...rasanya pun boleh tahan..

Jangan tak tau,nak buat kek ni memang menduga sangat2...hehe...dugaan si kecik hannan la...umi dia baru nak pegang mixer,dia dah menjerit mintak diangkat...so,no choice sambil dukung dia sambil pukul kek...paperpun siap jugak sebijik puding kek ni....

(mode:senyum sorang-sorang)
Published with Blogger-droid v2.0.9

Thursday, September 27, 2012

Tetamu Allah

Sebak rasa dada tengok seorang lelaki menitis air mata depan kaabah... Betapa brtuahnya dia dapat ke tanah suci mekah untuk mengerjakan haji tahun ni...bila la agaknya giliran aku untuk mengerjakan haji yek...terasa rindu pada lambaian ka'abah...ya Allah...sebak rasa malam ni...harap2 berpeluang ke sana suatu hari nanti...

So,start hari ni kena tanam azam dan kumpul duit...bila bermula dengan niat yang baik,insyaAllah Allah makbulkan...amin...
Published with Blogger-droid v2.0.9

Wednesday, September 26, 2012

Nak beli rumah? semak sini dulu…


     Kebetulan terbaca majalah Ringgit keluaran Jun 2012…tertarik daku pada topic ‘Pembelian Hartanah Mengikut Kemampuan Anda’….yelah kan….bila dah bekerja ni, perkara pertama yang kita nak semestinya kereta dan yang kedua adalah rumah atau hartanah…

     Semua orang mesti ada angan-angan dan rumah idaman masing-masing kan…mesti nak rumah yang besar, selesa dan best untuk tinggal…aku dulu berangan nak rumah yang siap ada kolam renang, taman bunga, bilik mesti banyak (sebab nak ada bilik khas untuk baju dan kasut-kasut aku jer)…hehehe…sungguh mat jeninnya agan-agan aku ni kan…

Berbalik semula pada topic asal kita, ada beberapa tips untuk memperoleh rumah idaman kita…

1)      Kena dapatkan pra-kelulusan pinjaman bank
-          Kalau kita buat loan bank, pastikan kita dapatkan dulu pra-kelulusan bank untuk loan kita supaya kita boleh pastikan jumlah loan yang diluluskan dan kenalpasti bajet untuk pembayaran bulanan rumah kita nanti…

2)      Lokasi dan jenis rumah
-          Lokasi rumah kena kaji jugak yek…pastikan  lokasi rumah yang kita beli tu bukannya ‘black area’, kawasan banjir, tanah runtuh dll…tempat pun kita kena selidik jugak…kawasan rumah pilihan kita mestilah ada kemudahan asas dan jalanraya…

3)      Dapatkan dan periksa taksiran harga rumah
-          Sebelum beli rumah tu, pastikan kita check harga rumah semasa samada melalui akhbar ataupun agen-agen hartanah supaya kita tak tertipu…

4)      Periksa dan teliti latar belakang pemaju perumahan
-          Ni in case kalau kita beli rumah yang dibangunkan oleh certain-certain pemaju…tengok pemaju tu samada berpengalaman or tidak sebab dah banyak kes rumah perumahan yang terbengkalai…kalau jadi macam ni, memang kita gigit jari je la..

5)      Hanya beli rumah yang ada value (meningkat nilainya)
-          Pilih rumah yang strategic dari segi lokasinya dan menjadi tumpuan… hal ni penting supaya rumah yang kita beli tu, ada value dan sentiasa naik harganya di pasaran…contoh terbaik rumah-rumah di sekitar bandaraya kuala lumpur…sekejap jer harga rumah dah mencanak-canak naik…

     Sedikit info yang boleh dikongsikan bersama…kat bawah ni, jadual yang dicadangkan untuk pembelian hartanah mengikut kemampuan kita…

JADUAL CADANGAN PEMBELIAN HARTANAH MENGIKUT KEMAMPUAN ANDA

Jika pendapatan bersih bulanan anda (pendapatan kasar ditolak cukai dan KWSP) ialah:
Kemampuan anda terhadap pembayaran balik pinjaman bulanan (30% daripada pendapatan bersih bulanan)

Anda boleh membuat pinjaman terhadap:

Untuk membeli hartanah yang bernilai:
RM 3,000
RM 900
RM 175,560
RM 195,067
RM 5,000
RM 1,500
RM 292,600
RM 325,111
RM 7,000
RM 2,100
RM 409,640
RM 455,156
RM 8,000
RM 2,400
RM 468,160
RM 520,178
RM 10,000
RM 3,000
RM 585,201
RM 650,223
RM 12,000
RM 3,600
RM 702,241
RM 780,268
Nota: Hartanah unutk jualan dan harga yang diberikan kepada iProperty.com pada 8 hingga 10 April 2012 (sumber: Personal Money)

     Tengok pada jadual cadangan ni, jumlah gaji bersih adalah RM 3,000…memang beruntung sangat kepada sesiapa yang bekerja sebagai pegawai kerajaan sebab boleh buat loan dengan kerajaan…interest pun rendah dan boleh buat banyak…tapi…ada tapinya…makin tinggi jumlah loan yang dibuat, maka bertambah jugak lah komitmen bulanan kita…pikir-pikirkanlah sebelum buat sesuatu keputusan tu yek…kena ambik kira sekali untuk pembiayaan yang lain-lain, pampers susu anak, bil-bil bulanan, belanja harian dll supaya takde lah kita terduduk tiap-tiap hujung bulan memikirkan hutang piutang yang banyak…zaman sekarang ni, betapa ramainya tak sampai hujung bulan gaji dah abis…jimat cermat tu penting yek…(peringatan buat diri sendiri jugak)...

Tuesday, September 25, 2012

Nak sangat,kan dah kena..hehe...


Tertarik aku dengan kisah yang dibawa oleh akak ustazah tadi..

Seorang makcik bertanya soalan kepada ustazah tersebut…lebih kurang macam ni la soalannya..
“Bolehkah bersalam-salaman dengan sepupu lelaki dan abang ipar serta mencium pipi?”

Jawapan si ustazah ni, “tak boleh..sama hukum dengan lelaki ajnabi yang lain..”

Mendengar je jawapan ustazah ni, makcik tersebut seperti tidak berpuas hati lalu dia pun berkata… “Takkan tak boleh kot ustazah…saya dah lama buat (bersalam dengan sepupu lelaki) dari dulu lagi..tiap kali nak balik mesti bersalam-salaman dan cium pipi dulu…”

Ustazah ni dengan nada berhikmah menjawab lagi, “sememangnya tak boleh..apa yang jadi amalan tu seeloknya tidak diulangi…buat dan amalkan perkara yang betul sahaja..”

Si makcik berkata,”tapi,nanti apa kata diorang kalau saya tak salam dan cium pipi macam selalu dah…mesti diorang kecik ati dengan saya nanti.”

Jawapan keras daripada akak ustazah ni,”manusia kecik ati awak nak jaga, tapi kalau Allah yang kecik ati macammana..lebih baik la kita jaga batasannya..kalau kita nak jaga jugak hati dan perasaan orang lain daripada kecik ati dengan kita,so sama-samalah kita jumpa dia di neraka nanti…wallahua’lam..” 

terpana terus si makcik tadi…tak berani dah nak kata apa-apa..hehe…tu la dia…ada je jawapan kalau nak mengelak daripada apa yang digariskan dalam Islam..Undang-undang Islam yang Allah dah bagi ni bukan saja-saja tau…semuanya ada hikmah di sebalik nya dan untuk menjaga kemaslahatan manusia kat muka bumi ni…sama-sama kita renungkan…


Nota kaki: Kita selalu memikirkan persepsi orang tanpa memikirkan persepsi Sang Pencipta…sibuk nak jaga pandangan orang pada kita dengan mengabaikan padangan Allah…sama-samalah berubah ke arah yang lebih baik…(saya bukan baik sangat, tapi sedang berusaha ke arah kebaikan, insyaAllah)

Sunday, September 23, 2012

cepatlah abi...button mana ni....

Asyik abi dengan umi je berfacebook...saya pun nak jugak....
Published with Blogger-droid v2.0.9

Saturday, September 22, 2012

2 insan tersayang

Terima kasih kerana sentiasa mewarnai hidup ku.... Lot of love 4 both of you..:-)
Published with Blogger-droid v2.0.9

Friday, September 21, 2012

Cuti-cuti Padang


          Sempena promosi Air Asia yang tengah hangat ni, daku nak mempromosikan tempat best, menarik dan boleh menenangkan fikiran…iaitu BUKIT TINGGI, INDONESIA…kenapa aku sibuk-sibuk nak promote…hehe…sebab tempat ni sememangnya best..best dari segi kawasannya yang tenang, aman damai dan yang paling best sebab kawasan ni banyak tempat untuk bershopping sakan…banyak telekung, kain sulam, kain tenun dll ada dijual disekitar bukit tinggi ni dan harganya pn murah kalau dibandingkan dengan tempat lain..

          Bukit tinggi ni macam ala-ala Cameron highland la…sangat sejuk especially di waktu hujan…bilik-bilik kat area ni memang tak de aircond yek…kawasan dia memang penuh dengan bukit bukau, menghijau dengan sawah padi dan tanaman-tanaman lain…bukan setakat tu je, kawasan dia memang banyak terdapat rumah minangkabau yang mempunyai sejarah yang tersendiri..terpaku sekejap aku masa mendengar penerangan daripada wakil muzium di rumah gadang / rumah minangkabau…kagum dengan senibina, pemikiran dan bakat yang ada pada orang-orang terdahulu…

Memang seronok dan tak puas melancong ke sini…aku tepek beberapa gambar untuk rujukan pada yang berminat…pictures tell the story…betul kan..=)

 Sekitar Pasar pagi Bukit Tinggi

 Pekerja tengah bakar kuih BIKA or kuih neraka (sape ntah yang reka nama neraka ni)

 toko2 kecil

 kelok lekok...

 sekitar kedai kopi pekena coffemate

rumah minangkabau sekitar tasik Maninjau 

 di toko silver


 jam gadang

 sekitar pasar atas

 plaza bukit tinggi


 restoran di tengah sawah

 istana pagar ruyung (betul dah rasanya)

 aktiviti wajib wanita...hehe..shopping

 lagi kain sulam


 Rangkiang (ni aku fail skit nak ingat…asyik Tanya je pada guide yang duk kat Rumah Gadang tu)

 Rumah gadang

 Air terjun Lembah Anai..(sangat sejuk dan dingin airnya…cantik)

Orang tengah menenun...perusahaan turun temurun..

kalau sapa yang nak ke bukit tinggi ni, kena naik flight ke padang dan dari airport mengambil masa lebih kurang 2jam ke bukit tinggi…aku aritu pegi dengan raunsumatra…tiket beli sendiri..online jer..pakej aku deal sendiri dengan orang sana…makin ramai dalam satu group,harga makin murah….sape yang nak buat family day ke,leh la ke sana…memang berbaloi-baloi..harga tiket pun murah jer…=)