Friday, November 2, 2012

1st solid food

Entry khas tentang si comel bijak abi n ummi ni....



Lagi seminggu our baby, Hannan akan cukup 6 bulan...Kalau diikutkan boleh dah dikenalkan dengan makanan pejal...mengikut kata Dr. Susanna Huh, (pengkaji utama dari Hospital Kanak-kanak Boston), permulaan pemakanan pejal boleh diberikan kepada anak-anak di antara usia 4-6 bulan.. Awal daripada tu tak boleh yek..kalau kurang daripada itu boleh menyebabkan si anak berisiko menjadi obesiti...sumbernyer di SINI...

So, sebagai mak daku dah bersiap sedia dengan pemakanan pejal awal bagi my little khalifah...memang teringin nak sediakan puree yang macam mommy-mommy lain buat tu,buah pun dah siap beli...cuma tinggal nak masak + blend + prepare untuk Hannan je...harap sangat dapat sediakan makanan untuk Hannan daripada air tangan daku sendiri...

Tak sabar rasa nak kenalkan Hannan dengan macam-macam puree buah-buahan dan sayur-sayuran...

Pengikat kasih + Penyejuk hati abi dan ummi..


Moga anak abi dan ummi ni membesar dengan sihat dan pandai..aminn...



17 comments:

fiza said...

Comel. Anak saya bru jer start solid food.

izzah said...

ye ke fiza..bestnyer...xsabar nk bg dia makan buah-buah n sayur...mesti best kan bila suap dia mkn n tengok ekspesi muka dia tu....

Kesuma Angsana said...

comeynyer dia !

Mrs Lurve said...

sy suka tgk blog yg sediakan solid food utk baby...special request dr sy, nti update selalu entry berkaitan solid food dr penyediaan mula hingga ke masak..nk sgt tahu dan berkongsi..

ayut said...

blh jgk obes yer...aiii Hannan tomey..hihihi..be good girl k! :)

Nurul Husna Mohd Hassan said...

comal berbaju kurung :)

Bui Junaidi said...

BAM-BAM NYA..GERAM..^_^

rohayu osman said...

sy pun tgh tunngu nk bg solid food.. skrang baru 4 buln.. better dengo ckp nurse kan..

LydSunshine said...

Masya Allah.. Comelnya lah.. Yg pakai baju kurung tu Hannan jugak ke?

norhidana said...

seelok2nye blendkan bubur sehalus yg boleh, atau pun bg dia rasa kanji nasi tuh, kalu mls boleh je beli nestum yg berus utk bby 6bln tuh... jgn bg yg manis dulu...biar dia rsa yg plain je

izzah said...

KA:hehe..tq

Mrs lurve:insyaAllah,cadangnya mcm tu jgk...leh kita sma2 share info n idea...

Ayut n husna:tq

Rohayu: betul tu...better tggu dia 6 bln br bg...

Lyd: hannan jgk la tu...pkai baju kurung masa raye haji baru ni...

izzah said...

K.norhidana: mmg kna mcm tu yek..ada sy baca petua kna bg air wap tanak beras sblm bg bubur kt baby...mcm2...

rieda_ffya said...

ala comei...sweet ngan baju kurung lagi..

izzah said...

Rieda:tq...baju kurung rayer puasa + rayer haji skali ni...:-)

mia izzati said...

debabnyee la anak tuuu hehe..

izzah said...

mia:hehe...debab sbb ummi dan abi dia bg cukup makan..hehe...

mama aryan said...

comelnyer dia..