Thursday, November 29, 2012

Tips terbang bersama si comel


Salam all..

Saje nak share tips untuk mak2 yang rajin berjalan (macam daku) dengan membawa sekali anak kecil menaiki kapal terbang...

Naik flight ni tak macam naik kereta...kalau travel dengan kereta memang semua benda kita boleh sumbat dalam bonet..hehehe..tapi ni special case...meh daku nak bagi tunjuk ajar since ada pengalaman bawa my little caliph masa dia 4 bulan..

1) sediakan pampers n baju yang mencukupi (3-4 pasang kalau boleh but depends pada bape jam penerbangan kita tu)

2) sediakan susu baby secukupnya (abm or termos skali)

3) masa nak berlepas or kapal terbang nak turun,bagi baby minum susu sebab masa ni telinga diorg berdegung dan diorg akan buat bising or nangis

4) tenangkan baby sepanjang penerbangan

Tu je kot..sepanjang daku travel dengan my little caliph,alhamdulillah semuanya ok dan baby pun tak banyak meragam..suka jalan2 macam ummi dan abi dia kot...(i guess)

Selamat melancong dan menikmati percutian untuk semua...smoga enjoy2 yek..bila dah ada baby,percutian tu jadi lebih best...tak percaya,cubalah dulu:-)

Published with Blogger-droid v2.0.9

28 comments:

fiza said...

Thanks for the tips.

izzah said...

U r welcome:-)

nadia said...

bestnyaaaa kakkkkkkkkkk! :)
biasa budak akan meragam kan sebab telinga dorang berdengunggg je.

norhidana miswan said...

thanks dik, ni perkongsian yg berguna nih...
tp bab berdengung tinge tuh org tua pun tak selesa kn

Mrs Lurve said...

xsbr nk cuti2 dgn baby..

BERT said...

waa bgus tips ni.. lg2 tme cuti rmai org nk mlancong bawak si manje comel hehe

izzah said...

Nadia: mmg best..tambah2 klau dlm flight tu rmai bdk,mmg riuh rendah la..hehe..

K hidana:btl kn...kita pn xslesa,ni kn plk bdk2..

Mrr lurve:cubalah bwk baby gi jln nnti..mmg best..

K bert:everyone can fly skrg ni kn...tu yg kna ada tips ni:-)

ayut said...

ooo...ok..nnt klu ad baby nak nek flight blh bgtau tips ni

SumeSakan said...

wahh kecik ag senang ctrl kot...Sara dah start nak jalan2 dalam flight tuh...jenuh layan nak kasi diam...masa pergi ja baik...hehehehe

Bui Junaidi said...

NASIB BAIK ANAK2 BUI TAK MERAGAM MASA NAIK FLIGHT..RELAK JER..HEHE

QA's ~ mamapapa said...

thanxs for the tip izzah..mmg perlukan sangat2 tips ni since banal travel ngan flight for the 1st time ngan anak2 :)

mia izzati said...

mencabar gak ehh..bawa anak naik kete lelama pon dia dah macam apa dahh hehe..ok juga tips nih..mana taw satu hari nanti nek kapal tebang..

izzah said...

Ayut:dh get ready utk baby dah..bagus2:-)

Ss n k bui: bila ank dh leh jln mmg ssh skit nk cntrol..yela,msti dia nk explore smua..hehe...

K banal:u r most welcome

K mia:insyaAllah..everyone can fly skrg ni kn..leh bwk ank cuti2 akhir tahun:-)

Abas® - tiewnama® said...

tips yang sungguh berguna, tapi syg, gua masih bujang lagi. hihi

nadia said...

kak, doakan nadia dapat rasa macam akak rasa secepat mungkin pehlissssssssssss ;p

eita said...

bagus jugak tip ni..
walaupun kita takde baby..
boleh jadi panduan masa depan

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

nice tips...tengs sharing :-)

nur anis said...

bila berdengung tu, memang boleh buat baby meragam kan..sebab kita ni pun tak selesa bila berdengung..apa tah lagi baby..

Riedaffya ibrahim said...

gud tips ni...

Nur farahiza said...

terima kasih atas perkongsian kak .

izzah said...

u r most welcome...kot2 ada yg ada anak kecik tu,leh la refeer2 ke sini utk terbang ke mana2...yelah kan...AA kan slalu wat promosi...hehe...

mama aryan said...

Tips yg bgs ni..tq

rohayu osman said...

info yg menarik

Nurul Husna Mohd Hassan said...

seronok kalau jalan anak2 tak meragam =)

p/s : betul la kena tunggu setahun. kalau dapat terus akan jadik lantikan tetap bukan kontrak =)

LydSunshine said...

Bagus tip ni. Nanti saya bookmark. Utk rujukan akan dtg.

Fifi Nadhrah said...

nak jgk jalan2 naik flight dgn anak.. tapi takut nak bawak.. hihi.. jadi kalau kene travel memane suke naik kerete je.. kalau ibu dgn ufairah tak ikut je baru abah ufairah naik flight.. tu pon sebab nak balik hari.. taknak tgglkan ibu jge ufairah sorang2..

Che Rosliza Che mat said...

tq..tip yg bagus..

syiela said...

thanks bagi info.. tak pernah naik dgn si comel lagi huhuhu