Tuesday, November 6, 2012

hahaha...macam ni pun ada yek..

Hari ni dah masuk bulan 11 dan kita pun dah berada pada ujung-ujung tahun...di hujung tahun ni macam biasalah, hari perayaan bagi budak-budak sekolah...maklumla, cuti sekolah panjang kan....bila masuk musim cuti sekolah ni, maka bermula jugaklah musim orang buat kenduri kawen...boleh katakan tiap-tiap minggu mesti ada je jemputan ke majlis kawen...daku pun tak tau lagi boleh hadirkan diri or tak untuk majlis diorang...jauh-jauh pulak tu...hehe...

Kisah di harian metro harini...

Harini nak bawak satu kisah dalam hmetro..kisah si tunang yang mereka cerita konon-konon dirinya dirompak lepas keluarkan duit hantaran kat bank...siap buat report polis lagi tu...dan yang paling sadis nya si tunang ni terus hilangkan diri sehingga menyebabkan majlis kahwinnya terpaksa dibatalkan jumaat lepas...memang sadis kan...nak baca lebih lanjut, klik kat SINI yek...

Pada aku la, jangan lah buat tindakan yang KURANG BIJAK macam tu...sebarang keputusan yang hendak diambil, rujuk lah dulu dengan orang tua or orang lebih berpengalaman...kalau tak pun, bawak-bawaklah berbincang terutamanya dengan pasangan sendiri...perkara tentang kawen ni bukan main-main...kita melibatkan banyak pihak..semuanya ni melibatkan kematangan kita....kalau betul si tunang yang menghilangkan diri tu takde duit, banyak lagi solution yang boleh diambil...antaranya:

- pinjam dengan orang terdekat (mak, ayah, sedara mara, adik kakak abang)
- buat pinjaman persendirian (personal loan)
- share duit dengan tunang sendiri
- nikah gantung (majlis kemudian bila dah ada duit)
- postpone kawen ke tarikh yang lain

Apa-apa pun, sebelum merancang nak berkahwin tu, patutnya sesiapa pun dah merancang kewangan sendiri sebelum decide nak kawen tu....kerja lebih kuat untuk tampung majlis perkahwinan tu...sebabnya lepas kawen lagi nak guna banyak duit, tambah-tambah esok-esok bini mengandung dan beranak pulak....lagi nak guna banyak duit...seeloknya, buatlah perkahwinan yang sederhana ikut kemampuan sendiri...tak perlulah nak 'gah' macam orang lain yang berduit...asal syarat sah nikah tu dah lengkap, tu dah kira  bagus...daripada merana di kemudian hari, baiklah merana dulu...eh silap...biar susah dahulu tapi senang kemudian....hehe... 



26 comments:

Kakzakie said...

Sah lelaki ini tak bertanggung-jawab. Sebaiknya tak perlu kesal tak jadi menikah - bersyukur sebab kalau dah menikah pun akan susah juga.

Kesian malunya...

Nur farahiza said...

sabar jew laa , dugaan kawin mmg mcm mcm , fara next month nak akwin nie pun makin nak pecah otak , heheheh

izzah said...

k zakie: betul kan...at least pmpuan tu kna syukur xjadi kawen dgn laki tu sbb esk2 dh kawen risau laki tu nyusahkan dia plk...

fara: doa byk2 moga perkahwinan berjalan lancar..nk wat benda baik ni mmg byk dugaan...

teratak hati said...

Mcm2 kn skrg ni..tp mmg nmpak la lelaki tu tak blh dibuat suami pun..

ayut said...

btul tu izzah..klu nk kawen tu biarla planning bek2x...lbh2 pasal kewangan...tak mampu terangkan baik2x..mesti blh arrange punye :)

Bui Junaidi said...

ADA JUGAK LELAKI MCM NI..CISSS,X BTANGGUNGJAWAB LANGSUNG

norhidana said...

memalukan mmg jenis yg pentingkan diri sndiri, or jenis yg mmg tkamo komitment jenis yg main2 je... takkan takde kwn2 sedara mara utk pinjam duit, tak keje ke sampai takde duit n menipu... pantang betul lah... yg pihak perempuan pun takkan takde try2 kontek2 family lelaki tuh... kesian pihak perempuan

mia izzati said...

adeh la..laki ni pon..kan boleh berbincang..pinjam le kat sapa2 dulu..sepatutnyaa dah cukup duit baru la kira tarikh perkahwinan..ni dah nak kawin mula wat hal..kesian pompuan ni kan..

izzah said...

Salina:dunia sekarang, memang macam2.,.kadang2 mmg xtrpikir oleh kita ni,..

Ayut:so,dah leh start planning kawen dh ni kn...plan elok2 yek...nk wat grand2 xde mslh,cma jgn sshkn org lain tu la...

K bui:hehe..ada la ni...kalau xde,xkuar paper:.

izzah said...

K norhidana & mia:kan kan kan...sian kt pmpuan tu...sajer2 je dpt malu...besar hikmah jd mcm ni sebenarnya...at least sikap sebenar laki ni dh nmpak...dr situ pn kita dh leh nilai...

rieda_ffya said...

agaknye si lelaki tu mmg x nak kat dia kut...tu yg wat alasan camtu...

LydSunshine said...

Pendek akal org yg buat camni. Tapi ye lah.. kita tak berada di tempat dia. Kita tak tau betapa terdesaknya dia kan.?

mama aryan said...

betul tu..sebelum kawin buatlah perancangan dulu..kesian dekat tunang tu bila dah hilangkan diri mcm tu susahkan je

izzah said...

K rieda::hehe....boleh jd jgk kot...pstu sajer cari alasan kan...hehe..

Lyd:mslhnya trlalu lah pendek akalnya...nk buat apa2 pn bijak la sikit...umur pn dh 24 thn...dah boleh mikir dh patutnya...

izzah said...

Mama aryan: dia xsian lgsung ke tunang dia tu...sian ke pengantin pmpuan tggung malu sekeluarga...memang xpatut sgguh...

rohayu osman said...

kompom laki nie tak de usaha kan.. macam tak berrtanggungjwab.. mcm kawin tue main-main je... APTB!

izzah said...

k rohayu: atu tu APTB?1st time tgk abbreviation ni...hehe...

Eiqa Almond said...

Betul betul betul..
Even eiqa x berkhawin lg..
tp eiqa tahu nak khawin tu bukan mudah.
Macam2x ragam manusia niee..

PinkUmmi said...

ada bce berita nih smlm...mcm2 hal la skang nih

izzah said...

eiqa:nnti nk pilih suami, pilih betul2 yek....hehe...bahaya skrg ni...

pink ummi: memang macam2...yg penting kita kena matang nk selesaikn sesuatu masalah tu...

Kathy Tuah said...

adeh! mcm2 je sekarang ni..

izzah said...

kathy:dunia sekrg mmg mcm2...hehe...

SumeSakan said...

nasib baik x jadi kan?klu dak x tahu lah selepas wayang apa ag nak buat...

eita said...

memang takleh harap langsung lelaki ni..
sian kat orang buat macam ni..
kalau bincang elok2 kan bagus..orang punboleh faham,...

eita said...

tadi baru gi baca...
dah tau lelaki tu tak mampu nape lah letak hantaran tinggi sangat...
tak pasal2 jadi macam ni

izzah said...

Sume sakan: Tu la...nasib xjd,kalau jd,mmg ada wayang lain plk la kot..hehe

Eita:kalau xnk jd mcm kisah kt ats nu,pmpuan pn kna main pranan patutnya...letak hntaran tggi2 kalau laki mampu xpe...nu kes xmampu jd gini ni...sadis rasa...