Wednesday, December 12, 2012

Cara nak remove virus dari blog

Salam alaik...

Semalam rasa ngeri sangat-sangat sebab blog daku terkena virus Malware...nasib baik daku leh lagi bertenang dan meng'google' cara untuk remove virus jahat ni...seriously, memang rasa tension sebab virus ni..yelah, blog daku ni dah lama dan bukan femes pn sampai nak kena 'hack' oleh virus ni...


Sesak nafas jgk tengok nota ni semalam...huhu...


Setelah jenuh jugak meng'google', last-last daku terjumpa blog MR FIZ ni..daku buat macam yang diajar, dan ikut semua step-step yang diberi..

1. log in -> dashboard -> design -> edit HTML -> proceed -> tick Expand widget template
2. ctrl + F
3. taip ( nikbir @ ripway @ mommypinky85) - ada yang bagitau nama blog yang sebarkan virus pada blog kita ni..
4. dah jumpa, DELETE trus
5. PREVIEW blog then SAVE

Daku try cara ni tapi tak menjadi..tak jumpa pun link malware tu...so, aku google lagi sampai jumpa blog SOLEHAH SHAMSUDDIN ni..dia bagi cara ke dua untuk hilangkan virus ni...caranya:

1. log in -> dashboard -> layout -> bloglist
2. Untick pada kotak 'icon'...biarkan dia kosong'
3. SAVE kan la last skali..

Alhamdulillah lepas guna cara ni blog ku dah bebas dari virus jahat ni...so,lepas ni nak kena lebih berhati-hati...Pada yang pernah kena virus tu,try cara kat atas ni yek....kredit jugak buat MR FIZ dan SOLEHAH SHAMSUDDIN...thanks pada info yang korang dah sediakan...memang berguna sangat-sangat pada aku...

25 comments:

Fiza Rahman said...

Thanks for sharing.

izzah said...

u r welcome =)

Riedaffya ibrahim said...

bagus info ni..tq for sharing..

Fifi Nadhrah said...

boleh la buat persediaan kalau kene ni.. tq..

nadia said...

izzahhh, nadia ingatkan nadia je yang kena pagi semalammm. heyy berdebar ok. nadia palinggg takut kalau kena hack macam dulu. semalam ada malware je. nasib baik kawan2 nadia cepat bgtau. terus remove 'blog bermalware' tu dari bloglist kita dah ok dah. :)

nur anis said...

alhamdulillah..bebas sudah..:)

izzah said...

rieda:u r welcome..

fifi:mmg kna bersedia awal2 since ramai dah yg kena malware ni...mmg sungguh2 menakutkan tau...seram....

izzah said...

nadia:nadia pun kna jgk yek...alahai..memang nasib kita kan...nasib leh remove virus tu n settle masalah...

anis:syukur sangat2 masalah settle..

Fifi Nadhrah said...

jadi cemane ye? cer cite sikit.. kalau kene nnt takde terduduk..

izzah said...

fifi:bila kita klik pd blog kita, dia akan trus jd mcm dlm pic tu dan dia akan warning yg virus dh msk dlm blog kita...so,kena segera bertindak la...

ayut said...

hope menjauhla virus dr blog aut..huhuuh

LydSunshine said...

Dah lain template blog izzah. :) Cantik.

Mintak dijauhkan la daripada serangan malware ni. Huhu.

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

owh mcm tu...tengs sharing..nanti kalu jd boleh refer sini..tp minta simpang la hihi

izzah said...

ayut: in shaa Allah...mntak jauh dr kna virus ni..

lyd:thanks...duk tukar template la ni smpai virus menyerang...hehe..

k waniey:jgn bg virus masuk....jaga btl2 blog...

mia izzati said...

camne kalau kena virus ni ek...takot pulokkk kalau kena

izzah said...

k mia:as long as blog blh bkk maknanye dia still slamat lg...kalau xleh bkk tu, dia akan bg warning yg virus malware menyerang...

syiela said...

aduss risaunya.. kalau kena mmg terduduk ni dah la buta IT

outbound malang said...

kunjungan gan , bagi-bagi motivasi
semoga menjadi semangat .. :)
Saat terjatuh, jangan lupa bahwa engkau pernah berdiri;Saat berduka,jangan lupa bahwa engkau pernah bahagia.Bangunlah,kamu pasti bisa.

Nurul Husna Mohd Hassan said...

kalau virus ni datang, kena cepat2 bukak blog ni. hehe

SumeSakan said...

simpan link laju2...thanks for sharing...hehehe

izzah said...

syiela: so kna beringat sebelum kena

outbound malang:thanks for the reminder...very appreciate it =)

Husna:leh2...ushar sini kalau virus ni menyerang...

sume sakan:u r most welcome =)

eita said...

hari tu kena nyaris nak mati pc ita...

Mrs Velentine said...

nice entry ni..hehehe.dtg lawat sini

potia casadelarossa said...

sebelum ni virus dari code nuffnang

mama aryan said...

tq share..takut gak akak kalu jd mcm tu