Monday, May 27, 2013

Serun + gerun

Salam dan selamat bercuti kepada semua...

Best kan dapat bercuti 3 hari untuk yang kerja swasta or office n paling best untuk golongan CIKGU, leh cuti 2 minggu..yeay... (padahal....cuti la sangat...tuisyen, tanda paper, isi markah online untuk SAPS dan SPPBS)....

Entry ni entry tertangguh...Duk taip pastu padam, taip lagi...puas mengarang ayat yang bersesuaian...hehe...

Nak share satu kisah dengan semua...Genap 1tahun anak daraku Hannan, daku bawa ke Klinik Kesihatan or KK...bukan pasaraya KK tu yek macam kak Cho Zila ingat tu....(tergelak sorang-sorang daku baca komen k Cho Zila aritu..hehe)...Balik semula ke kisah yang daku nak cerita ni...lepas tunggu beberapa minit, nurse pun panggil nama Hannan untuk di check 1tahun dan cucuk sekali....

Daku masuk dan terus duduk kat kerusi...nurse tanya macam-macam...tapi daku tak berapa nak kusyuk dengan soalan nurse tu...yang daku duk kusyuknya dengar doktor bercakap...

"Puan duk diam-diam yek..."

"Saya nak jahit sikit je ni...saya dah cucuk ubat dah..."

"Sikit je lagi yek puan.."

Tak lama lepas tu, daku dengar tangisan yang kecil...pastu diikuti dengan erangan yang agak kuat...oh...memang seram....dengar suara tu pun tau orang tu berada dalam kesakitan yang amat sangat...Daku  tak peduli dah soalan nurse tapi daku pulak yang tanya pada nurse apa yang berlaku...Nurse dengan 'slumber' cakap, "oh tu ke...ganas sangat masa dalam pantang..duk jalan sana sini...jahitan terbukak la..kan dah kena jahit semula..." Tu rupanya ceritanya...tak lama lepas tu, doktor keluar dari balik langsir...Jahitan dah siap...Keluar pulak nurse dan tak lama lepas tu seorang perempuan muda cina keluar dengan kain batik...sian daku tengok...

Nurse-nurse kat dalam bilik tu masing-masing duk bagi nasihat pada si ibu ni...rupa-rupanya si ibu ni baru je beranak 6 hari lepas....datang ke KK tu pun dengan DRIVE SENDIRI...serun daku dengar...boleh dia drive sendiri...daku dulu lepas 3 bulan pun takut lagi nk tekan pedal minyak..huhu...katanya suami dia busy dan takde orang yang nak tolong dia...bilik dia kat tingkat atas, so dia hari-hari ulang alik naik turun tangga untuk keperluan dia dan baby...memang bising la nurse-nurse semua bila dia abis cerita tu...memang pengajaran pada semua...lepas bersalin, memang kena jaga luka jahitan tu betul-betul...kalau kena jahit semula mesti lagi sakit kan....

Daku tumpang dengar je la...boleh dijadikan pengajaran untuk diri sendiri...Balik lepas cucuk Hannan tu, terngiang-ngiang lagi esakan dan erangan perempuan tu...terbawak-bawak rasanya dalam mimpi...tak nak la jadi camtu....

Nota kaki lima inci: Ingat kisah ni, terus usap-usap perut..hehe...

15 comments:

Sue-Rya Qistina said...

kalau nak luka cepat baik, better letak minyak gamat dan amalkan makan produk shaklee. cepat baik :)

norhidana miswan said...

huhuhu kalu akak tobat terus lari...akak yg caesar nih sampai skrg aiyan dh dkt 2thn pun tak penah tgk lg bekas jahitan tuh... dsr penakut kn

ros_reeza said...

kena jaga betul2 kan..

mama_saly said...

takut rasanya kan kalu ingat tang jahit tuh.. huuh... btul tu,brani betul budak pompuan tu.kalu sy 100 hari nk drive takut lg.bimbang bila t'ingat kesan jahitan tu.

Riedaffya ibrahim said...

sy pon gerun bca kisah ni..kebanyakan ibu dalam pantang amik mudah benda ni..kene bg luka tu kering dan betul2 baik br blh gerak bebas..

izzah said...

sue rya: sy dlu czer..kena jahit kt perut jer...hehe..

k dana: xpernah tgk ker?sy siap tunjuk kt hubby lg masa mula2 lepas jahit dlu...hehe..

ros: memang betul tu...xjaga, esk2 diri sendiri merana...

izzah said...

mama sally: memang tabik spring kt budak tu..tp sian pn ada jgk...

Rieda: sy yg dengar sendiri ni pun gerun jgk tau...seriau sgt rasa..huhu..

nadia farahida said...

nadia baca cerita akak ni pon tiba2 rasa nak terkencing nyilu bagai semua ada T____T

Cho Zila said...

isyh kesiannyer dia..jadi gitupun leh gi sendiri... Tak patut...
Ko gelak yerk... Maaalumler kat sini kk tu kalau sebut tentu ingat kedai

izzah said...

nadia: akak pn rasa macam yg nadia rasa jgk...smpai skrg teringat2 lg..huhu...

k cho: memang sian ke dia...(akak jgn marah yek...hehe)

Fiza Zainol said...

adoi rasa ngilu plak bca entri kak izzah ni..hehe pdhal xpnh rasa pn jhit tuh...kte jahit kt perut je... fiza lpas hbs pntang bru berani tengok kesan jahitan tuh..msa dlm pntang siap mndi cover pki plastik lagi..tkut trkena ..hihi

izzah said...

fiza: k izzah yg dgr dia jerit ni lg la rasa ngilu tau even xpernah rasa....k izzah lepas beranak ke hannan trus tengok jahitan...siap observe hari2 lg..hehe..

Ira said...

scary je bila baca kisah ni.
ngilu rasanya. huhu...

izzah, cantik la rumah awk yg baru ni. comelnye hannan. :)

izzah said...

ira: hehe...thanks a lot...duk ngadap edit mengedit jer...boring rumah lama, edit bagi kasi ceria sikit...=)

Khai♥Rin : anies said...

berani sggh...mungkin dia da biasa kot...tetiba sy tingat dr. mazlan. dia penah cite, baru pantang 3 hari dah msk keje...walllaaa