Thursday, May 16, 2013

Kunjungan setia ke KK

Salam all...

Permulaan hari yang ceria dan indah...Alhamdulillah...Entry kali ni nak share sikit tentang permasalahan yang daku hadapi nak masuk 3bulan ++ ni...Masa pertama kali buat buku pink aritu, daku dah di'detect' ada masalah HB rendah (10.7)...Masa 1st pregnancy dulu, HB daku memang cantik je, atas 11 dan tak pernah di bawah aras tu...Bila masuk yang kedua ni, jadi pulak masalah ni...So, daku terus meng'google' cara-cara nak menaikkan HB ni...

Macam-macam cara la nak menaikkan HB ni daku tengok...ada yang kata kena makan bayam banyak-banyak...so, terus daku ke kedai beli bayam...Masak dan makan sampai rasa nak muntah...Tapi bila check kat KK untuk check seterusnya paras HB still sama...Try pulak makan kerang, tempe, ikan bilis, jambu batu, hati ayam dan macam-macam la...tapi macam tak berbaloi je pada aku..penat telan semua...

Lastly, baru daku realise sesuatu...rupa-rupanya daku salah makan vitamin yang doktor bagi tu...masa awal preggy, daku amik vitamin tu selepas makan dengan kadar semuanya kena telan 2 biji....memang stress rasa sebab patut 1biji untuk tiap vitamin but daku kena telan 2...tapi bila daku tukar cara pengambilan vitamin daku, iaitu ambil sebelum makan di kala perut kosong...lepas setengah jam baru daku makan...dan guess what, HB daku memang mencanak naik dengan jayanya...syukur ya Allah...dari 10.7 terus naik ke 12.2....senyum lebar dah daku tengok keputusan tu...

Daku tak payah jadi pengunjung setia KK lagi dah...cukup untuk 1 bulan sekali untuk check up....Syukur sangat-sangat....so, pada sesiapa yang ada masalah macam daku ni, tengok semula cara pengambilan vitamin yang korang amalkan di samping banyakkan pengambilan sayur, ikan dan buah-buhan...

Nota Kaki: Selamat Hari Guru buat semua warga pendidik...Bangga leh jadi cikgu ni =)

23 comments:

norhidana miswan said...

risaunyer kalu ada masalah time peknen kan, nsb lah bile fkr2 blh tau apa sebabnyer, doc n nurse2 pun tak tau ek...

izzah said...

k dana: nurse dgn doktor kadang2 memang xleh detect...paling slalu diorg cakap, jaga kesihatan, jaga pemakanan...tu je la....

Lisa Sheila said...

Ooo... Baru lisa tau cara pngambilan vitamin pun mmainkan peranan jg..hee.thanks share.. :)

wantie said...

masalah yang sama yang akak alami masa setiap kali peknen.

izzah said...

lisa: tu la...kalau salah amik, kira sia2 je kita telan pil2 tu semua...bila salah pengambilan, kadar serapan pn xde la...

wantie: tu yg kna cari solutionnya bila kena mcm ni kan...

cik imperfect said...

hb rendah risau kan ?? ngee .. tahniah .. :)

Kakzakie said...

Ya Allah... macam manalah boleh silap tengok tu Izzah. Nasib baik boleh tersedar cepat kalau tak kan ke bahaya juga...

Syukurlah dah ok sekarang.

aizamia3 said...

Alhamdulillah HB normal kembali.. ;)

izzah said...

CI: memang risau sgt2..thanks =)

k zakie:tu la akak...memang xingat sangat...padahal baru je ngandung thn lepas...hehe...nasib smua dh ok...

aizamia: alhamdulillah =)

Fifi Nadhrah said...

selamat hari guru cikgu!~

izzah.. da amalkan raspberry tea leaf? nak VBAC kan?

ieda immi said...

lega rasanya bila x perlu nak ke klinik lagi kan ;)

diana said...

sama macam saya la..masa ngandung hb rendah...

izzah said...

Fifi:tq..alahai...lum lg la...xtau nk cari kt mana rasberry tea leaves tu...nnti try godek Google...

K ieda: betul tu...perasaan lega sgt2...xde riso2 lg dh...

Diana:prob biasa,rmai yg alami tp ttp risau bila baca kesan hb rendah ni pd baby n pd ibu...

Fifi Nadhrah said...

fb ade kot.. try search.. dari awal da boleh mule.. k. fia yang bgtau fifi..

Cho Zila said...

baca tajuk ingatkan kk tu pasaraya kk tu... ha.. ha... naib baca dah...
boleh gitu yerk....

ros_reeza said...

jaga kesihatan ye. moga dipermudahkan segalanya...

ros_reeza said...

jaga kesihatan ye. moga dipermudahkan segalanya...

ros_reeza said...

jaga kesihatan ye. moga dipermudahkan segalanya...

mimi said...

Salam :) singgah cni,
jemput follow blog sy :)
Take care :)

nadia farahida said...

untung orang jadi cikgu kannn. sampai ke liang lahat orang tetap panggil dia cikgu.

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

saya pun takde masalah HB, selamat :)

Ira said...

dulu ira pn ada mslh hb. jenuh mkn mcm2 nk bg naik hb tu.

Riedaffya ibrahim said...

sy pon prob hb tiap kali pegnent