Monday, May 20, 2013

Cukup ke

Pic dari google...

Terfikir kejap bila tengok pic kat atas ni...termenung pun ye jugak...memang kalau diikutkan,'expenses' kita lebih dari bajet kat atas ni kan...ada lagi ke rumah sewa yang harga rm300 kat bandar-bandar...bajet untuk tol xtermasuk tu...alahai...keciknya la nilai 2k sekarang ni kan...

Nota berkaki kaki: dah puas bajet dah,tapi still macam xcukup jugak...alahai...bila la nak naik gaji ni....
Published with Blogger-droid v2.0.10

17 comments:

Ira said...

skg ni 2k tu kecik je. tolak itu ini da abes da. bkn golongan cam kita je yg rasa x cukup, golongan yg gaji da cecah 4-5k pun ckp x cukup. camne tu? syukur kami x perlu byr sewa rumah, bil air x kene byr, jimat la sket.

izzah said...

untung ira tak yah bayar sewa umah yek..bila la nk dapat mcm ira tu..huhu..byk sgt belanja yang kena kuar bulan2..huhu...

aizamia3 said...

harga barang pun turut naik bila adanya kenaikan gaji.. abih camno..

norhidana miswan said...

kalu iktkan mmg tak cukup... sbb tu kebanyakan yg duk bandar besar suami isteri keja, itu yg blh kongsi gaji, baru cukup utk expensen bulan2 tuh...

pastu kite pun kene pandai2 berjimat kan,...

Sue-Rya Qistina said...

kalau ikutkan mmg tak cukup, nak2 kalau dok kt kotaraya KL ni. that's y la kita disarankan berniaga utk dptkan extra income.

izzah said...

aizamia: aiseh..betul jgk tu kan...

k hidana: dh puas jimat rasanya..lama dh xshopping barang sendiri, but still belanja untuk keperluan umah tu banyak..huhu..

sue rya: good idea...bestnyer kalau ada bisness sendiri ni kan...sunnah nabi berniaga ni..=)

ieda immi said...

kalau ikutkan memang x cukup
tapi redha ada rejeki dari allah dimana2 ..
kita usahakan sahaja ..
insyaallah , kalau ikutkan kira2 nie , x akan pernah cukup ..

izzah said...

K ieda: ni basic needs je,tak cmpur pn dgn samping2 ni...tu la...dunia zaman skrg mmg guna duit byk n keperluan makin byk...

Tihara said...

rm3000 pun tak cukup duk kat badar, saya pernah merasa..skrg duk kg tahan sikit..tol takde..nak gi mall pn kurang..g pasa malam je beli kepok singgit..ihiks :)

Kakzakie said...

Kakak rasa kalau setakat 4-5K kalau tak ada rumah sendiri lagi masih ketat utk sara hidup di bandar. Belum anak sekolah lagi.. anak sakit ke minta itu-ini lagi. Belum tiap minggu makan di restoran sekali makan 2-3 ratus kalau 4 kali sebulan memang tak cukuplah kakak rasa yg bergaji 2-3K. Kesian kan...

izzah said...

Tihara: duk bndar mmg xcukup..duk kmpung pn sama jgk sebenarnya unless duk umah sendiri..

K zakie:4-5 k tu golongan atasan n yg keje best2...normal rate gaji org bndar mmg 2-3 j..sbb tu kna suami isteri keje,baru ringan skit beban...

Puan Bui Junaidi said...

MMG X CUKUP TP BUAT2 CUKUP..HUHU

Fifi Nadhrah said...

sedih tengok gambar kat atas tu.. semue naik kecuali gaji.. :(

Lisa Sheila said...

izzah... memang kalau dilihat secara logiknya...xcukup...hee...

pernah juga lisa pergi tesco..niat nak beli shower gel je..last2 teringat sabun basuh xde, softner xde... n terbeli gak barang2 lain..tengok2 dekat rm100 gak kat resit tu..sedangkan 2 plastik kecik je...erm... barang sekarang....huhu...sabor jela...

izzah said...

k bui: nk buat2 cukup tu yg susah tu akak..

fifi: sedih kan fifi...bila la nk naik gaji ni kan...

lisa: dunia sekarang ni memang guna byk duit kan...rm100 tu memang akan skali guna je...

Riedaffya ibrahim said...

mmg x cukup kan.///pernah dgr x?makin besar periuk makin besar keraknya..camtu gak ngan kite..kalo dlm 2k nak berbelanja pon kene taat ski la...da nak masuk minggu gaji br berbelanja..

Mila Ahmad said...

memang takkan cukup !