Wednesday, March 30, 2016

Don't fail to plan

Salam alaik..

Alhamdulillah..permulaan yang baik untuk hari ni...hari ni pun dah memasuki hari rabu dan dah masuk pertengahan minggu...Kita pun dah nak melangkah ke bulan April dan bakal meninggalkan Mac untuk beberapa hari ni...SO, seikhlasnya, berapa banyak plan anda yang dah anda selesaikan untuk tahun 2016 ni?

Sekadar pertanyaan, dan aku yakin dan sungguh2 yakin yang ada antara kita yang sememangnya tak pernah ada plan dalam hidup..Ingat yek..Hidup yang di 'plan' akan lebih tersusun dan terancang...Bagi yang belum ada plan, baik lakarkan plan anda mulai harini..Ingat yek, plan anda tu mestilah bukan setakat 1tahun, tapi biarlah sehingga 10 hingga 20 tahun akan datang...dan yang lebih baik dan TERBAIK, rancang sekali 'plan' anda sehingga sampai akhirat..Kenapa aku kata gitu? Sebabnya, manusia ni kadang-kadang merancang untuk duniawi je dan lupa hidup selepas mati.. Ingatan untuk diri aku dan untuk yang lain, jom kita rancang sekali untuk hidup kita di akhirat nanti...

Kalau kita ambil contoh Sultan Muhammad Al-Fateh (pembuka / sang Penakluk) yang membuka kota Kostantinopel dulu, bukan setakat beliau je yang merancang, tetapi perancangan tu sebenarnya dah dimulai dengan ayahanda beliau sendiri iaitu Sultan Murad sejak Sultan Muhammad Al Fateh masih kecil lagi..Hebat sungguh kan perancangan bagi orang-orang yang hebat ni..Kita ni, bukan takat takde planning untuk anak-anak, bahkan untuk diri sendiri pun tercicir entah ke mana..Wake up guys..come up...make sure you set for your plan and make sure it can be achieved some day...Jangankan kerana diri kita yang gagal merancang, kita biarkan orang lain yang tolong planning untuk diri kita..takmo..takmo...takmo gitu yek..Ingat seperkara..Tiada sesiapa pun yang tahu kehendak diri kita melainkan kita sendiri..Jika sekadar membiarkan orang lain yang merancang bagi pihak kita, kita sememangnya merancang untuk gagal...2 kali gagal dah tu, yang pertama gagal untuk planing, dan ke 2 planning untuk gagal...

Akhirul kalam Jom ubah minda, setting semula, planning semula supaya kita boleh menjadi hamba Allah yang bukan takat berjaya di dunia, tapi jugak kat akhirat sana..wallahua'lam..

p/s: Anak sedara pun ayah aku duk panggil Umar al-Fateh..walaupun nama sebenar dia xde al-fateh tu...

2 comments:

aryan azra said...

inshaAllah bersamalah kita berusaha merancang dan melakukan yang terbaik untuk dunia dan akhirat kita

Ratu Hatiku said...

Inshaa Allah.. smoga apa yg kita rancang berjalan dgn baik dgn izin Allah..