Thursday, June 6, 2013

Komen Cari Pasal aka Cari Gaduh

Rajinnya update blog yek...maklumla, tengah bercuti-cuti sekarang ni...so, ada banyak masa la nak merapu dalam blog tersayang ni...kertas periksa anak-anak murid tersayang belum abis tanda lagi...cikgu dah naik pening baca ayat-ayat merapu...so, better cikgu pulak yang nak merapu...

Saje nak share sikit dengan korang-korang semua...perkara ni kadang-kadang berlaku kat kita....daku bagi contoh:

Contoh 1:
Alahai...malasnya la nak gi keje esok...jom ponteng ramai-ramai..
Respond:
Tak nak keje, berenti je la..jadi suri rumah sepenuh masa...

Contoh 2:
Double line la pregnancy test saya buat pagi tadi
Respond:
Sian ke anak tu, kecik lagi dah nak ada adik..tu la, rancang la patut nya...

Contoh 3:
Saya kena czer masa lahirkan baby dulu..
Respond:
Budak yang keluar ikut tingkap ni kan, tak pandai nak berdikari...

Contoh 4:
Saya nak mintak pindah la bos..penat ulang alik jauh-jauh laki bini..
Respond:
Nape dulu tak kawen je dengan orang sini...

Oh...Nape la ada manusia yang memberi respon yang sebegini kan...Kalau tak jadi pada diorang memang sedap mulut la boleh kata macam-macam...cuba kalau situasi kat atas tu jadi kat diorang...agak-agak jadi bisu terus tak diorang yek...

P/s: Kadang-kadang kita kena letakkan diri kita di tempat orang lain..bak kata omputih, "put yourself into others shoes"..

19 comments:

Sue-Rya Qistina said...

manusia mmg mcmni la. mcm2 kerenah dan ragam. kdg2 jawapan yg sepatutnya mestilah berbaur positif, kalau negatif kan boleh menyakitkan hati org lain. huhuhu

Ira said...

erm.. komen2 camtu mmg membuatkan kita rasa.. down & sakit hati..
drop komen nk gurau2 pn kene hati2 kan, nnt org salah anggap plk. harap2 ira x tergolong dlm golongan yg mcm tu..

Mama Vogue said...

org yg komen gitu sebab dia rasa dia best sangat! hahaha..
manusia ni macam2 ragamkan.. yg tak senang tgk org senang pun banyak..huuu

Khai♥Rin : anies said...

manusia mmg mcm tu la...selg boleh berkata, selagi tu la nk menyakitkan hati org...sabo je la

Kakzakie said...

Inilah dikatakan banyak org banyak ragam Izzah...

Fiza Rahman said...

Biasa lah tu. Org boleh suka suki mengata sbb tak kena kat batang hidung sendiri. Sabar jer lah dgn org macam nih.

norhidana miswan said...

kalu akak yg kene tuh, masa tuh jugak akak tarik muke, pastu ngn selamba jwb balik n ckp... pasni jgn cari saya lg... heheheh (dsr kuat merajuk)

no 3 tu paling tak blh belah, anak aku czer boleh je berdikari...bodo je sapa yg jwb gitu

izzah said...

sue rya:tu la..kita luahkan tu nk dgr yg positif...biarlah hipokrit pn xpe,jnji leh sedapkan hati kita ni...

ira:memang akan down kalau org bg -ve comment...insyaAllah mintak kita terhindar drp perkara xelok...

MV:love ur komen..hehe....diri mereka terasa diri lebih best drp org lain...

izzah said...

k zakie:memang byk ragam la org sekrg ni akak...xlarat nk layan kerenah masing2...

k fiza: kalau dh kena kat batang idung depa, diorg xkata dah...

k dana:kan..kan...sedap komen anak kita kan..macam la anak2 diorg bagus sgt...(ni dh tahap bengang bila org kata mcm2)

Fifi Nadhrah said...

sokong sangat.. sesuke hati bagi respon negatif kat orang.. tak suke..

Mimi Azirah said...

Besela org nih kdg2 xphm situasi yg kte alami

izzah said...

fifi:sajer nk pressure kan kita kan...hehe...xleh tgk org senang sikit...jeles kat kita la tu =P

mimi: kan..diorg ni main belasah je nk cakap paper...xpikir hati n perasaan org langsung...huhu...tenion kadang2...

nuyui a.k.a miss YUI said...

yg hadapi tahu cmne perasaan itu =)

Cho Zila said...

kadang2 akakpun selalu terbagi jawapan salah.. lepas terfikir balik isyh sakit ker hati orang ni..
tapi tolonglah jangan sesedap rasa bercakap, ingatan untuk diri sendiri...

azizah :) said...

lain org lain ragamnya kak..kdg2 malas nak layan org2 macamni..

mama aryan said...

org yg komen-ve ni kdg2 nak tutup kelemahan sendiri kot...
ish3 kitakan ada perancangan sendiri...
contoh no.2 tu kena dgn akak...hehehe tp buat taktau je

ros_reeza said...

Alahai, komen balas semuanya negatif ye,, huhu,,..

Ummu Amar said...

heheheh..bab czer macam pernah kena kat saya :)

mailah singgah di http://ummuamar.blogspot.com

nadia farahida said...

hamboiii yang komen gitu tak tengok kanan kiri dulu ke sebelum bercakap?