Thursday, February 7, 2013

sedut untuk diri sendiri dah la...

Salam all...

Entry taip laju-laju tak nak letak nokhtah kalau boleh sebab tengah geram...

Seriously geram sangat2 dengan manusia yang tak reti nak jaga hak orang lain...hak sendiri nak penuhi but how about others?sangat pentingkan diri sendiri...

Daku singgah kedai makan lepas bawak anak ke klinik...tengah tunggu order,nampak budak sekolah passing2 kotak rokok...pastu cucuh rokok then isap...aku ok lagi sebab asap tu tak menghala ke arah daku dan anak...nasi yang ditunggu still tak sampai2 lagi...sorang lagi dari meja yang lain pulak keluarkan rokok then isap...kali ni asap berkepul2 trus ke arah aku dan anak...berapi dah rasa kepala aku ni...tension tak ingat...nak je sound but aku diam kan...dengan tanda tunjuk protes,daku bangun trus kibas2 guna kertas ke arah asap tu spaya asap tu ke arah diorg semula...kuikui...rasakan...daku trus tukar tempat...si mamat ni tadi,trus halakan rokok dia ke bawah meja...tau pun...dah tau tempat awam tu,tak perlu la nak merokok...kalau nak merokok jugak,pandang la keliling dulu...dah la anakku kecik lagi...tak pasal kena sedut asap rokok korang...nasib daku tak buat yang lagi ekstrem,suruh korang telan terus rokok tu...

P/s:daku tak larang korang nak merokok sebab duit korang yang beli tapi yang buat daku geram bila merokok merata2 tempat sampai membahayakan orang lain...anakku kecik lagi...alahai...tolong la pikir sikit...

Published with Blogger-droid v2.0.10

22 comments:

Riedaffya ibrahim said...

sy pon pernah kna camtu...mau bngkak ati nk marah

izzah said...

Geram kan...rasa macam nak suruh dia telan je rokok tu kan...hehe....

Hanis Azla said...

Salam Izzah..

Akak pun alergi dgn bau asap rokok.. Mmg selalu rasa tak selesa dengan sikap tak prihatin orang lain.. tapi selalu tak berani nak sound direct.. dapat pendam aje sudahnya..

myfreeminded said...

Saya pun pernah go through situasi ni. aduh geramnya, tapi lagi bengkak bila ada yg duk hembus tu perasan asap tu menghala ke orang lain tapi buat bodo aje.

Tapi betul lah malas nak pegi sound2 kat orang tu, takut nanti timbul perkara lain lak. :(

mama_saly said...

pernah jg akak lalui situasi gini.. macam izzah lah gayanya kalu akak nak marah..nak sound lebih2 tk boleh.. huh mmg tk suka dgn org yg perokok..!

HeNRieTTa JoSe said...

slm perkenalan....mmg manusia macam macam karenah...

pss....yang org nmpak coti cikgu byk...kje cikgu banyak xde plak org nmpak...klu ada pembantu guru ok la jugak....

Mia Kassim said...

Singgah sini.... :-)

❤Kamsiah❤ said...

salam
sama la dgn akak,anti sgt dgn asap rokok..lbh geram kalau dia buat tak reti kita dok kibas2 asap tu..

izzah said...

K hanis:pendam2 lama2 kita yg sakit ati kn bila diorg wat xtau je..

Mfm:mmg ssh brdpn dgn org yg kurang common sense ni kn...

Mama sally: sy pn sama...xsuka sgt2

izzah said...

HJ:mcm2 ragam n kerenah ni yg slalu wat kita sakit ati...huhu..

K mia:thanks

K kamsiah:sypn anti jgk mcm akak..terang2 rokok ni bawa mudarat,tp still rmai jgk yg isap kan...yg paling geram isap rokok kt tmpat awam ni la...

Cho Zila said...

akakpun memang tak leh tahan ngan orang merokok kat tempat awam.. kalau nanti yang sakit adalah kamu takper ni kita yang takder kena mengena tak pasal2kan...
selalu memang buat isyarat menyampah... tutup hidung.. kipas2 sikit.. suami selalu tak suka gitu tapi akak buat dekjer...

SumeSakan said...

Hmmm mmg tensen ngan org mcm neh..kekadang diorg ingat kita x kesah kot..sebab tuh klu bleh sekali sekala kena tunjuk gak yg kita x selesa.br depa bwringat skit

ieda immi said...

huhuhu akk pun x suke .. tapi akak dikelilingi dgn org yg suke mengisap tuu huhu .. x leh nak buat ape2 dah

Bui Junaidi said...

BACA ENTRY NI PUN BUI DH GERAM..KALAU KENA KAT BUI MMG KENA SOUND LA..SBB TU HUBBY BUI X MEROKOK SBB KENA SOUND DGN BUI..garang bui ni taw..hahaha

izzah said...

K cho zila:hehehe...akak mcm sy...sajer wat muka menyampah kt perokok2 ni esp yg suka main hembus2 asap rokok...

Ss:mmg kita patut ingatkn diorg...kalau x,kita yg jd mangsa..

K ieda: nasib baik sy tak...ayah sy,adik n hubby smua bkn perokok...

K bui:garangnya akak...tp xpe,utk masa dpn jgk...

eita said...

paling sakit hati kalau duk kat orang hisap rokok...

Kakzakie said...

Itu budak sekolah Izzah, kadang tu dah jadi ayah pun masih tak faham. Kakak memang pantang org hisap rokok di tempat makan...

nuyui a.k.a miss YUI said...

tak gemar perokok..

izzah said...

Eita:mmg sakit ati kn...tmbah2 yg xcukup sbatang,kalau boleh sekotak trus dia nk isap masa tu jgk...

K zakie:org mcm tu mmg pikir diri sndiri je...xpdulik org lain

Nuyui:kita serupa...

yan's cottage said...

memang geram je...bila tengok orang merokok nie....tapi nak buat macammana duit diaorang...tapi minta bertimbang rasa sikit kalau boleh jangan merokok kat tempat awam kan..?

Fifi Nadhrah said...

geram dengan orang macam tu.. tak fikir orang lain.. saye pon selalu protes bagi derang tau yang saye tak suke derang hisap rokok sampai kite yang kene sedut asap tu..

izzah said...

Yan: btl2..kita cma mntak diorg timbang rasa je sikit..kt anak2 diorg msti dia xnk wat gitu kn...sama la dgn anak2 org lain..

Fifi:kita sound direct nnti jd lain plk kann.,,