Thursday, February 14, 2013

I gain something today

Alhamdulillah masih diberikan usia harini...Alhamdulillah atas segala nikmat yang diperoleh harini...

Straight to the point,daku rasa bertambah ilmu harini...semuanya tentang BIRTH...yes,kelahiran bayi...

Terus terang aku mengaku yang aku memang zero knowledge pasal birth masa nak lahirkan anak sulungku...mungkin kekangan masa yang menyebabkan daku tak cukup waktu untuk meng'google' ilmu-ilmu ni semua...tapi lepas melahirkan,sikit-sikit ilmu aku korek...manakan tidak..aku dimasukkan ke hospital secara emergency...diberi induce supaya bersalin tapi end up dengan c-zer...sedikit kecewa waktu tu sebab tak dapat NORmal...kecewa jugak sebab dipecahkan ketuban dikala aku tak rasa sakit dan paling kecewa dan sakit ati sebab doktor yang lakukan prosedur pecah ketuban tu menghilang entah ke mana...seriously aku sedih dan kecewa sebab aku takde ilmu,so aku relakan semua...

Alhamdulillah daku terjumpa group yang support VBAC after czer...kalau dulu daku pikir 1st child czer so anak2 seterusnya bakal diczer jugak,tapi tak rupanya...dan arini baru ku tahu kalau di'induce' possibility untuk di'czer' adalah amat tinggi...satu lagi,bila di'induce' kesakitan tu adalah lagi tinggi..yelah kan,dah nama pun paksa bersalin,memang akan sakit la...so,nak kena baca banyak lagi pasal ilmu-ilmu perubatan ni supaya kita tak senang-senang nak serah diri...badan kita ni nak pakai lama...doktor dan nurse hanya bertanggungjawab pada kita hanya semasa di hospital saja,lepas tu atas tanggungjawab kita sendiri..

Nota kaki:ilmu kena cari supaya kita tak dibuli...am I right?so,think twice before you decide something...:-)
Published with Blogger-droid v2.0.10

25 comments:

Cho Zila said...

memang sangat sakitler kalau induceni.. tapi nak membanding mmg tak leh sebab tak penah merasa normal.. akak ni tak induce adalah c-zer... memang bersalin masa kandungan 36 minggu ...

Mrs Lurve said...

betul...tima kasih berkongsi nie, memg byk yg perlu dipelajari bila preggy nie..

Fifi Nadhrah said...

VBAC? ape tu sis? nak jugak join.. saye dulu czer tapi tak di induce.. kalau boleh anak kedue nak normal..

izzah said...

K cho zila:awalnya baby akak lahir...sy kna czer masa baby 38 w...

Mrs lurve:u r welcome...gali sedalamnya yek spaya kita ni lbh tau..;-)

Fifi:vbac-vagina birth after czer...leh cari kt fb..nk tlg add kn pn sy xde fb fifi...

Mimi Azirah said...

masa lhirkan anak no 2 sy kne induce tp alhamdulillah bersalin normal...tp mule2 tuh takut jugak bile misi ckp kalo xbersalin jugak memg czer la jwbnye...sy siap doa spy tak di czer

LydSunshine said...

Mmg banyak ilmu yang kita perlu prepare sebelum jadi ibu kan? Saya ni, tak le berapa rajin sgt nak google pasal benda2 ni semua. Tapi bila baca entry awak ni, saya rasa perlu untuk saya tahu pasal prosedur tu semua. Mak aihh.. nervous sgt ni.

izzah said...

K mimi:Alhamdulillah dpt normal yek...rmai xnk czer....ssh di kemudian hari la nnti...

Lyd:better baca slagi blm nk deliver ni...esk2 kita jgk yg senang bila tiba time tu...bila dh jd mcm sy mmg xleh nk patah blk..huhu..

Nory Zoulkefle said...

Nory pon kena cari ilmu sbagai psediaan jgk ni...teringin nk ade baby...huhu...tp belom rezki lg...

izzah said...

Nory:InsyaAllah akan dtg Allah bg rezki ank utk nory...ilmu kna cari..sy dlu pn byk study psl baby ni sblm dpt ank..,

yan's cottage said...

memang betul...apa2 pun kena ada ilmunya....baru senang nak hadapi apa yang bakal tiba....

Bui Junaidi said...

MMG BYK YG KATA CIZER LAGI SAKIT DR BERANAK NORMAL..NASIB BAIK LA 2,2 ANAK KAK BUI LAHIR SECARA NORMAL..

TP MMG BETUL LA,PERLU BYK ILMU DLM MCM2 HAL KAN SUPAYA SENANG KEMUDIAN HARI

izzah said...

Yan:btl tu...ada ilmu br lah org xleh nk bodohkn kita...

K bui:bestnyer akak...sy teringin nk normal utk ank yg akn dtg ni...hrp diberi peluang pregnant n melahirkan normal plk lps2 ni:-)

Fifi Nadhrah said...

ni fb fifi.. fifi nadhrah.. add la.. please.. nak sangat VBAC..

Ina Haireina said...

betul tu.. kalau takde ilmu senang org nak buat sewenang2nye kat kite.. kite pun ikut saje sebab tak tahu betul atau salah.. huhuhuu..

izzah said...

Ina;true indeed...moral of da story,carilah ilmu sebanyak mungkin:-)

ros_reeza said...

ilmu memang perlu di cari :) kena kaji betul betul kan..

izzah said...

K ros;betul tu...sy sokong 100%....:-)

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

memang perlu ada ilmu mcm ni kan at least kita tau mcm mana kita nanti kan

Fifi Nadhrah said...

izzah.. :) tq so much add fifi.. tapikan.. fifi tak study lagi ape2 dari VBAC tu.. :) glad to know u.. syokk..

ayut said...

ooo..mkne ye klu time nk bsalin tu mmg biar kite tunggu jela nk bsalin..tak pyah induce bgai....gitu ea?

rohayu osman said...

lau induce tue memg sakit lau nk compare normal... selalu anak 1st memg susah nak tahu rase sakit kan.. dulu ayu pun mcm tue... tak de pengalaman...

izzah said...

ayut: seeloknya biar tggu smpai due...tp kalau ada prob mmg nk xnk kna induce jgk la..

k ayu:mmg kan..anak 1st kita ni mmg xtau paper...bodoh alah jadinya...hehe

fifi:glad to know u 2...

Fifi Nadhrah said...

fifi dtg lagi cikgu!~

Ira said...

ira pun c-zer. sbb anak melintang, dah cukup 36w, doc suh pilih tarikh. kalau blh lps2 ni nak bersalin normal. itu la kan,kita kene ada ilmu.. kene belajar lg ni.

Fiza Rahman said...

MEmang perlu ada ilmu bila nak bersalin nih. Saya anak 1st kena induce, memang sakit lah. Anak 2d & 3rd natural jer. Tak amik epidural & ubat tahan sakit pon ☺☺. Dan alhamdulillah...ketiga2 anak bersalin normal.

VBAC tu apa sis?