Wednesday, February 20, 2013

Government vs Private


Salam all..
Harini saje nak bawak semua timbang-timbang sambil pikir kelebihan samada kerja kat swasta atau kerajaan…Terpikir nak buat entry ni sebab ‘rakan sekerja’ ku suggest supaya daku try masuk private pulak…yelah, since aku selalu sangat tension dan sedih-sedih so dia pun mencadangkan idea yang aku pun tak tau la hebat or sebaliknya…hehe..tapi takpe la…layankan je la yek…hehe

Moh (bahasa peberet orang Pahang) kita skodeng-skodeng lebih antara swasta dan kerajaan ni..TAK NAK fokus pada kurang sebab semua benda ada kekurangan masing-masing kan..

Kerajaan :
- Kerja terjamin –confirm tak kena tending-tendang or kena buang kerja
- Senang buat loan hutang
- Ada slip gaji yang fix – basic yang mantap
- Banyak elaun-elaun – elaun umah, cola, bisp, sara hidup dll
- Ada pencen

Swasta :
- Senang naik pangkat
- Gaji basic yang tinggi 
- Rawatan perubatan klinik swasta
- Bonus berdasarkan keuntungan syarikat – kadang-kadang boleh dapat bonus 3, 4 bulan gaji
- Overtime (OT) dibayar berdasarkan lebihan jam yang kita kerja

Banyak lagi nak listkan ni but daku listkan sikit je dulu…Biar Nampak sama banyak sebab bagi daku setiap tempat kerja tak kisah kerja dengan kerajaan or swasta ada cabaran, pro and con yang tersendiri…suasana kerja tiap tempat semua berbeza dan depend pada diri kita pulak untuk adapt camner..

Kesimpulan yang daku boleh buat, bersyukur dengan apa yang ada…Daku pernah kerja dengan swasta dan sekarang berkhidmat dengan kerajaan pulak…Bagi daku, selagi daku dapat rezki yang halal, Alhamdulillah..Yang pasti, daku nak ada masa dengan anak dan keluarga…Tu prinsip yang daku pegang sebelum nak terima or mintak sesuatu kerja dulu…kalau gaji banyak, hati tak senang, anak entah ke mana, takde masa dengan keluarga, kerja je memanjang, buat apa kan..kita ni nak happy2 dalam kerja ni…just my 2 cents..=)

21 comments:

Ira said...

xde pengalaman keje ngan kerajaan. tp rasanya dua2 bergantung kpd bagaimana penerimaan kita.
betul spt apa yg izzah ckp, bersyukur dgn apa yg kita ada. husband ada jgk suh try mtk keje gomen, tp rasa cam keje kat mana2 pn sama je. yg penting kita buat keje dgn ikhlas. pasal bonus 3,4 bln tu, keje pn kene berbaloi ngan bonus la.. ada yg saya dgr, bonus berbulan2, gaji tinggi.. tp keje mcm nk mati.. bg ira, bersyukur sbb kita ada keje. keje bnyk tandanya kita ada keje utk dibuat. kalau xde keje dpt gaji bulan2, tu da lain da tu..

Cho Zila said...

manapun samajer kena usaha keras untuk mendapatkan hasilnya..
akakni keje swasta yang chayanunalif empunya tentulah tak best ... kalau swasta tapi masih lagi Goverment link okler kot.. kalau chayanunalifni memang tak payahler...

Mrs Lurve said...

sy bekerja dgn badan berkanun, separuh gov dan separuh swasta.. So far kalo ikutkan bonus 3 4bulan tue memg btl, depend pd keje jgk kot..mcm sy keje ok, xde pun teruk sgt. biasa2 sj. cuma untungnya keje dgn gov nie, ada pencen..

Fifi Nadhrah said...

fifi sokong.. tak kesah kerje mane.. yang penting mase yang terluang untuk keluarge tu ade.. kalau boleh nak banyak.. lagi syok kerje dengan husband.. jawatan suri rumah..

yan's cottage said...

mana2 pun ada keistimewaan tersendiri janji dapat rezeki yang halal kira ok je lah.....

LydSunshine said...

mmg betul apa yg awk listkan tu. Ada pro dan cont nya. Sape yang sukakan cabaran, elok keja swasta. Sebab swasta lebih strict dari segi menilai performance. Persaingan pun lebih hebat. Sebab ramai berlumba2 nak buktikan mereka terbaik. Tapi kalo kerja kerajaan, seburuk mana pun memang susah nak dibuang kerja.

izzah said...

Ira: tu la...kita ni mmg dh diberi pendedahan lama dh yg keje gomen ni bagus..biar gaji ciput,asal keje gomen...sy sokong ira ckp tu...for me,as long as kita happy doesn't matter keje gomen ke swasta 2-2 boleh;-)

K cho zila: xbest la kena keje dgn chayanunalif...sedang dlm gomen pn kalau diorg kt atas,slalu unfair..kalau swasta lbh2 lg,..

Fifi:tu jawatan yg sy idam2 kn lama dlu dh...hehe..tp since kita qualified utk keje,lg best kita pn sama2 kuar cari rezki...leh tlg2 suami...byk pahala dpt;-)

izzah said...

Mrs lurve: bestnyer dpt bonus yg brbulan2 tu
...bila pikir2 smula,betul apa yg my clique bgtau...kita deserve better dlm keje ni...tp bila pikir twice,sy suka dgn job skrg;-)

K yan: betul tu..tp memandangkn kos hidup dh makin tggi,kita msti trpikir jgk smua ni...tntang gaji la especially;-)

Lyd:keje kerajaan pn ada adventure dia jgk but xtrlalu obvious...kita brtuah sebenarnya sbb at least ada keje...bape rmai kt luar sana yg struggle nk keje...

izzah said...

Ira: tu la...kita ni mmg dh diberi pendedahan lama dh yg keje gomen ni bagus..biar gaji ciput,asal keje gomen...sy sokong ira ckp tu...for me,as long as kita happy doesn't matter keje gomen ke swasta 2-2 boleh;-)

K cho zila: xbest la kena keje dgn chayanunalif...sedang dlm gomen pn kalau diorg kt atas,slalu unfair..kalau swasta lbh2 lg,..

Fifi:tu jawatan yg sy idam2 kn lama dlu dh...hehe..tp since kita qualified utk keje,lg best kita pn sama2 kuar cari rezki...leh tlg2 suami...byk pahala dpt;-)

Riedaffya ibrahim said...

sy pon di bidang gomen...bergantung pada niat kan..kene tindas tu bese la kat mne2 pon terjadi..opis sy ni lagi la...kdg2 sampai pk nak berenti aje..tp kene push diri la...nak wat camne..da makan gaji ngan gomen..

izzah said...

rieda:tension kan kadang2..lg tension bila jauh dgn anak bini lg, sedih jauh dgn family...perasaan bercampur baur semua ada...

ayut said...

ap yg ayut blh ckp...klu nk lbh masa utk ank bek keje kerajaan..hihihi.. ^^

SumeSakan said...

Sokong tuh..dua2 ada pengalaman...bg saya kerja manapun dpt bos baik, selesa, kita pn syiok kerja..br lah best..penuh keikhlasan..gajipun berkat..so papepun bersyukur tuhihihigi penting kan..

izzah said...

Ayut:betul opinion ayut tu...dh ada ank ni pikiran mmg byk ke ank je...hehe...nk lbh masa dgn dia kalau blh...

Sumasakan:bos baik tu mmg kena la...baru syiok nk keje...kalau yg jenis nk maki je better kita resign je or mntak tukar kalau kita keje gomen;-)

ejulz said...

Syukur dpt keja gomen.. risiko kene buang keje x tinggi. :)


Jemput join segmen ni kalau belum.. 100 penyertaan TERAWAL akan dapat Sticker Fridge Magnet @ Button Badge dari Cenderahati Akamika Gift .. Cepat!! Cepat!! Hehe ^_^

http://kampung-kameq.blogspot.com/2013/02/segmen-ucapan-selamat-hari-lahir-buat.html

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

saya swasta..masing2 ada kelebihan dan kekurangan swasta n gomen ni tp gomen ni untung ada pencen kan....

rohayu osman said...

kerja dimane2 pun same.. ade kelbihan dan kekurangan masing2.. asalkn rezki tue berkat serta halal kan...

seribupilihan said...

semua ada kelebihan..biasa nya lepasan kolej kebanyakkan akn keje dgn swasta...

Fifi Nadhrah said...

fifi datang lawat izzah..

Ira said...

salam izzah.. ira datang menyinggah :)

Fifi Nadhrah said...

izzah.. bile nak update blog lagi? hihi.. busy ke?