Sunday, October 9, 2011

Sopan la skit

Salam....
             Alhamdulillah hari yg ceria ni dapat jgk meng'update' blog ni...syukur pd tuhan sbb diberi kesempatan dpt hirup udara yg segar dan aman ni,alhamdulillah...

                   Nak cerita skit tentang kisah si pembawa kereta yg sgtla tidak sopan...alkisahnya bermula pada suatu petang yang mana aku dan suami berhajat nk shopping barang umah skit...smpai di persimpangan jalan kitorg pn stop la kereta sbb ada lampu isyarat...smbil2 tunggu lampu isyarat tu, kitorg borak2 ketawa2 smpaila lampu yg tadinya merah bertukar kepada hijau...my husband pn mcm biasa masuk gear n mula jalan but dlm tempo yg slow je la sbb kereta kat depan kitorg pun still merangkak-rangkak lagi...tiba2....sebijik keta hitam ni dgn laju trus potong barisan,betul2 dpn kitorg...my husband pn nasib baik sempat brek..ish...mmg xde adab la aku rasa...masa betul2 kereta hitam tu duk dpn kitorg scara kebetulan pulak lampu isyarat dh bertukar smula jadi merah...nasib baik kereta hitam tu xmenghentam kereta kt dpn dia...mengucap pjg aku...bebel jgk la skit...hehehe..

                Bukan takat tu je ketidaksopanan si driver kereta hitam tersebut....smbil2 menunggu lampu isyarat tu, dia tnpa rasa bersalah buang tin minuman kt atas jln raya....hishhhh....manusia jenis macam ni pn ada jgk rupanya...lepas satu tin dibuang, satu lagi tin dbuka dan kali ni dia siap buang lagi buih2 air mabuk ke atas jln raya...nmpak jer air mabuk tu,aku yg duk bebel2 kt si driver ni trus bg signal pd suami spaya jarakkan kereta kitorg dgn kereta hitam tu...dlm hati, risau jgk kalau2 terjadi apa2....

               Pesanan kepada driver2 kt luar sana: sopanlah anda di jalan raya..walaupun anda dh 15 thn ker, 30 thn ke even 50 thn ker bwk keta, tp ingatlah budi bahasa n adab sopan tu kena jaga...jalan raya tu kan kita kongsi sama2...sama2 bayar road tax...Bukan u sorg jer, i pn sama tau.... 

~ Nota kaki : pelik dgn sikap segelintir masyarakat kita ni...nmpak sopan, tapi bila atas jalan raya hilang sgala sopan santun tu....

2 comments:

niesa said...

pemandu yg tak sopan..menyusahkan orang lain je

izzah said...

betul tu..sgt2 menyusahkan org lain...