Thursday, November 28, 2013

Aku dan Pantang...



Alhamdulillah dah nak sebulan daku berpantang...Daku berpantang di rumah my MIL dan FIL...Tak sabar nak abis tempoh pantang ni...memang tak larat rasa duk jalan kepit-kepit je...yelah kan...macam-macam nak kena jaga masa dalam pantang ni...nak kena berbarut bagai la, bertungku la...makan pun kena pantang jugak..Tapi bab makan aku suka masa pantang ni sebab even makan nasi berlaukkan ikan bakar dan sup sawi, ianya tetap sedaaaap...makan bertambah-tambah ko tau...Ada sekali masa daku ceduk nasi dalam pinggan, my MIL tanya, "eh nape makan sikit sangat"...wah...tu yang daku suka...terus ku ceduk lagi nasi ke dalam pinggan...hehe...yelah kan..masa pantang anak sulung dulu, pak sedara belah mak pernah tegur sebab daku makan nasi penuh sepinggan..dia kata nanti gemok...tu yang daku konon-konon control makan tu padahal lapor memanjang sebab breastfeed baby kan...Tapi baru ni my SIL tegur daku nampak kurus...wah...kembang kempis daku tahan pujian...hehe...(akak abis pantang akak belanja pizza yek..hihi)..

Sepanjang pantang sekarang ni daku bersyukur sangat sebab my MIL amik berat pasal daku...tolong uruskan Hannan jugak...my MIL sangat-sangat dan sangat baik...untung jadi menantu dia tau...dulu masa anak first pun daku pantang kat umah dia, sekarang pun sekali lagi...memang kesian pada my MIL, kadang-kadang daku tolong pape yang patut je la...maafkan menantu mu ni yek...

Harini daku bawa Husna ke KK untuk cucuk 1bln sekali dengan check up post natal..Alhamdulillah daku dh kembali ke berat asal...nasib selim melim lagi...maklumla, dah jadi ibu beranak dua dah ni...risau kalau jadi macam mak2 yang lain...yelah kan..orang kata dah beranak pinak ni berat badan akan jadi makin plus plus...badan pun akan jadi kembang semangkuk..no...no....no..(bak kata kak Hannan)...jauhkan lah daku dari kembang-kembang ni...daku nak sentiasa selim...

NUR SHAFAA HUSNA BINTI SOLAHUDDIN


         SEBELUM DIBOTAKKAN..                          SELEPAS DIBOTAKKAN      

Alhamdulillah, baby Husna baik sangat...jarang wat perangai...eh macam tak pernah je..hehe...malam-malam pun duk eh-eh je...takde nak 'qiamullail' macam kak Hannan masa pantang dulu...dalam erti kata lain, senang jaga la...


NUR SAIDATUL HANNAN BINTI SOLAHUDDIN


kak Hannan makin pandai dan makin bijak cari idea...

Panjang akal...abis raga tokma dia buat main..


muka berconteng dengan pen...maklumla, anak cikgu yek Hannan..hihi...

Muka riang gembira je sebab banyak idea leh curahkan sepanjang ummi pantang ni..ummi memang sah-sah tak larat nak kejar...

Nota Kaki busuk: Seronok dan bersyukur sangat dikurniakan zuriat yang cerdik dan baik even ditimpa dengan dugaan yang pelbagai...Ya Allah...aku redha dengan ujianMu, maka kuatkanlah diriku dalam menghadapi cabaranMu...Amiinnn...

Published with Blogger-droid v2.0.10

21 comments:

TUTTUTOFFICIALSPACE\\ said...

alolo comel aje Hanan xD

LydSunshine said...

saya pun suka makanan berpantang. waktu yang kita mmg kena jaga makan pastu ada org plak yg tolong masakkan. pergh seronok. kalo makanan tu kena buat sendiri, dah tentu la cari yg paling mudah je. hehe.

izzah said...

tuttu: hannan memang suka buat muka comel gitu...hehe...

lyd: best kan lyd....semua org lain tlg watkan..nk manja2 dengan hubby pn masa dlm pantang la...hehe...jd mem besar rasa...

Ira said...

sekejap je da sebulan.. mesti tak sabar2 nk abis pantang kan?
alhamdulillah.. ank x meragam mlm2.. klu x pening jgk kan..

comel nya hannan..
mcm2 akal dia ye..

izzah said...

ira: memang jap sgt rasa sebulan tu utk org lain...tp yg duk pantang ni rasa cam masa lambat sangat berlalu...bila dh nak masuk sebulan ni br rasa lega..dh sebulan rupanya...hehe...

norhidana miswan said...

heheheh masa pntang mmg rasa lapo je kan, tp yg bestnyer even mkn nasi ngn syr rebus n ikan bkr pun dh sedap sgt2...

AnneRaini said...

Bestnye dah balik ke berat asal. Sy ada lg 13kg. Dah seminggu ni berat statik xnak turun..huhuhu stress.

Fifi Nadhrah said...

izzah.. comel baby.. hannan pon.. bukan main kreatif.. subhanAllah.. rindu pulak dekat anak..

izzah said...

k dana: kan...kan..kan...xbetul la yg slalu org cakap tu..makanan berpantang xsedap...sy mcm akak, sedap jer rasa...siap menambah kadang2 tu...hikhik...

izzah said...

anne; xpe2...slow2.....nti2 turun la berat badan tu ke asal...chayyok2..teruskan usaha lg...

fifii:thanks....pisah dgn anak even nk gi keje pn dh rasa rindu kan...hehe...

yan's cottage said...

comelnya....dua beradik tu....itu yg best bila berpantang dengan orang tua...semua di jaga....

izzah said...

Yan: btl tu...org tua ni lg tau dr kita...kalau x, mmg xterurus la...hehe...lgpn diorg kn dh mkn garam lbh dr kita..mcm my mil ank 9, lg la mahir bab brpantang ni...

Fifi Nadhrah said...

fifi singgah lagi.. tak puas tengok muke baby.. kalau dapat bau.. lagi best!~

Kakzakie said...

Bila lagi si kakak nak bebas kalau bukan masa kat rumah maktok dan mama sedang pantang..

Ira said...

salam izzah apa khabar? kuantan banjir teruk. izzah & fmly mcm mana? smga selamat semuanya ye..

izzah said...

Fifi: sggah sokmo pn xpe..hehe...

K zakie: tu la...jenuh suruh duk diam pn dia xnk..sronok sgt main2 bila rmai kawan2 ni...

izzah said...

Ira: mmg teruk pn bnjir kt ktn ni ira..ki Alhamdulillah ok...cma umah je la naik air skit...

mama aryan said...

akak punnnn...tetap nak maintain selim melim walapon anak dah 3...hahaha statement tanak kalah tu...

mama aryan said...

akak punnnn...tetap nak maintain selim melim walapon anak dah 3...hahaha statement tanak kalah tu...

izzah said...

MA:hehehe....xpe kak...statement tu yg penting...hehe...

Wafee said...

Alaaa... Bestnye dh dpt berat badan lama blk... Btl la kata Izzah, anak dh 2 dh susaaaaaahh nk turun berat... Hehe... xpe2, chaiyok2... 7kg lg... haha

jemput singgah my blog jgk ye :)

www.blog-wafee.blogspot.com