Tuesday, November 5, 2013

Birth story my 2nd child

Salam awal muharram...

Alhamdulillah masih dipanjangkan usia pada hari ni...

Kena tunggu masa betul2 lapang baru dapat update blog..maklumla, dah jadi ibu beranak 2...hehe...macam xcaya plak rasa...

Kalini nak share birth story anak ke2 ku...anak 1st dlu daku kna czer n Alhamdulillah untuk yang ke2 ni daku dapat bersalin normal or vbac (virginal birth after czer)...

Berjumpa pakar o&g
Sepanjang preggy daku memang takde masalah pada luka czer tu...xde rasa sakit or ngilu...semuanya macam biasa...weeks yang ke38 daku kena jumpa dengan pakar o&g...memang agak berasap la telinga kena bebel dengan dia sebab jarak kelahiran anak ke2 daku ni tak sampai 18bulan lagi...bila daku tanya % berjaya vbac, doktor tu bagi 70%...lega hati bila dia cakap macam tu...lama jugak perbincangan daku dengan dia...tapi memang daku pilih untuk normal dan bukan repeat czer...doktor benarkan memandangkan daku sihat sepanjang preggy n xde masalah lain...

Sakit nak bersalin
Pagi daku ke hospital jumpa pakar, petang tu sempat lagi daku ke mall beli hadiah birthday untuk abah..sempat lagi makan burger n lada hitam banyak2 (pengaruh orang kata lada hitam mudahkan bersalin..hehe)..balik rumah memang daku tak rasa pape lagi...kul6ptg bermula sakit contraction...sakit tiap 5minit pulak tu...dalam ati ni, dah rasa instinct nak bersalin...daku tahan sakit sambil2 berjalan2...daku siap2 diri mandi pakai baju yang sesuai then makan kurma banyak2...

Dalam pada tahan sakit tu mak tnya nak gi hospital ke tak...daku kata tunggu dlu...sempat lagi daku solat maghrib then solat isyak...baca surah maryam separuh je...lepas tu check smula dah ada tanda darah...terus tepon mr hubby suruh balik n ajak mak abah gi hospital..

Sampai kat hospital, dekat 1jam menunggu sambil tahan sakit untuk check bukaan...memang daku tak senang duduk...jap pusing kanan, jap pusing kiri...dapat giliran terus check bukaan n masa tu dah 6cm...air ketuban pecah sendiri n bukaan terus ke 7cm...dari labour room low risk daku kna tolak naik ambulance ke labour room high risk sebab previous scar...

Masuk je labour room, bukaan makin cepat n dengan beberapa kali push alhamdulillah daku selamat melahirkan puteri ke2 melalui vbac... masa tu Allah je yang tau betapa syukur nya daku melalui pengalaman terindah tu...walau kena tahan sakit beberapa jam, berbaloi dapat vbac...satu yang terkilan sebab mr hubby sampai masa baby dah kuar...xsempat dia nak tengok masa daku tengah push tu...

Syukur atas nikmat n anugerah yang tak ternilai..puteri ke2 ni kami beri nama Nur Shafaa Husna binti Solahuddin...

Nota kaki: kak hannan dah start jelous bila abi n ummi dukung adik...maybe sebab tak biasa lagi...

Published with Blogger-droid v2.0.10

20 comments:

Ira said...

Alhamdulillah, syukur dpt bersalin normal. Nape izzah dibawa ke high risk labour room? previous scar? hehe..ira x paham.
Kiranya mudah la izzah bersalin kali ni ye. Cantik nama baby. Panggil Shafaa la ye?
Erm.. bdk sebaya hannan mmg akan jeles bila tgk kita pegang baby. Aimy pun sama, da 2 tahun da tu. Hrp2 lps ni dia biasa. Cuma bila da besar nnt, parent kene adil. Wp dia da blh independent, tp xleh biar dia membesar ngan org lain. Tkt nnt dia rasa parent hnya bg perhatian pd adik je.

wantie said...

wah.. jurney nak bersalin tu. sampai ke mall sempat lagi terjah. Kalau akak le, memang tak berani.

akak ni special kes bila peknen. that wahy la nak mengandung pun susah. kalau dah mengandung jaga serapi yg boleh. tak boleh silap sikit pun.

Tahniah..

Fifi Nadhrah said...

alhamdulillah.. syoknye izzah berjaye vbac.. tunggu fifi pulak lepas ni.. harap berjaye la vbac.. doakan fifi tau..

izzah said...

Ira: previous scar sbb czer aritu..dktor takut nk amik risiko...tu yg dia tolak sy ke high risk tu...in case jd paper dia nk toreh je perut sy ni...nasib baik berjaya normal. ..baby n ummi dia ok n selamat smua...alhamdulillah...

izzah said...

K wantie: ye ke kak...alahai....sian akak...tp xpe...dh 2 kn ank akak...thn dpn leh tmbah lg sorg...hehe...

Fifi: insyaAllah fifi leh...yg pnting kna sntiasa positif n gali byk2 ilmu utk vbac ni...sy aritu xpndai nk teran...hehe...nasib last2 skali brjaya jgk...

AnneRaini said...

Tahniah...bersalin normal mmg lg best.pntg pun xtsruk sgtkan...

Pokok Manggis Depan Rumah said...

Biasa la tu anak pertama. Nanti dia sayang la kat adik dia. Nak kan perhatian.

LydSunshine said...

Comelnya husna. Awak, saya suka sgt nama husna tu. Cuma dalam family dah ada nama husna so tak dpt nak bagi nama tu kalau dpt baby girl nanti.

Mestilah hannan rasa terpinggir skit kot. Biasa dia la bintang. Cemana la agaknya kalau luth dah ada adik nnt. Heheh.

izzah said...

Anne: betul tu..sy dh rasa perbezaan dia..brsalin normal ni mmg rasa cergas skit badan...nk pntang pn senang...

Pokok manggis: prhatian lbh ke adik dia mmg dia marah...huhu...

izzah said...

Lyd: ye ke...sedap kn nama husna...xpe je kalau 2, 3 org nama sama..dlm family sy nama izzah je pn dh 2, 3 org...nama humaira' pn sama..dh mak ayah dia suka, letak je la nama sama...hehe...

Eh...dh psg niat awal nk bg luth adik dh ke...hihi...

Fifi Nadhrah said...

ala izzah.. da lepas da semue tu.. alhamdulillah.. ni nak g kelas kak fia ni.. :)

Riedaffya ibrahim said...

tahniah izzah...baby gurl jugak ye...sama la kite..dua2 gurl...selamat berpantang ye..

cik atie said...

tahniah kak... comel nyeee.. geram nengok... ^_^

izzah said...

Fifi:study rajin2 yek...hehe...Alhamdulillah sy dh lepas n selamat dh pn...chayyok utk fifi jgk...leh punyer la nnti...

K rieda:hehe..sama yek kita...2kuntum bunga dah yek...hehe...thanks yek...

izzah said...

Cik atie:thanks a lot...xpe..nnti giliran atie plk dpt baby cute miut lps kawen nnti...hehe...

Cho Zila said...

syukur kerana selamat semuanyakan.. oo boleh yerk salin normal lepas czer.. alahai ketinggalan gakni..
comelnyer dia nanti kejap jer dah besarni...

mama aryan said...

salam izzah....

baru dapat singgah sini,wah dah bersalin ye,tahniah izzah...seronoknya

izzah said...

k cho: ha'ah..leh je kalau nk normal...smua tu kan kuasa Allah..kita kena byk doa la...

mama aryan: thanks a lot...=)

yan's cottage said...

tahniah.....Izah...comel baby tu....

izzah said...

Thanks yan...syok kn tgk baby...semua baby comel...hehe...