Tuesday, July 23, 2013

Uji Minda di Bulan Ramadhan

Salam buat semua..

Alhamdulillah kita menghampiri fasa 15 malam terakhir dan moga kita semua bertemu dengan malam lailatul qadar, insyaAllah...

Sempena Ramadhan al-mubarak ni, jom sama-sama kita uji minda sambil mengingat semula apa yang kita dah belajar sepanjang hidup ni tentang bulan yang mulia ni...Jom sama-sama jawab yek...

1) Bulan Ramadhan merupakan bulan yang ke berapa dalam turutan kalendar Islam?

2) Bilakah puasa Ramadhan difardhukan kepada umat Islam? ________ Hijrah.

3) Berapa kali kah  kalimah Ramadhan disebut dalam Al-Quran?

4) Berapa kalikah Rasulullah sempat berpuasa sepanjang hayat baginda?

5) Apakah nama pintu syurga yang telah dijanjikan oleh Allah buat orang-orang yang berpuasa?

Moga ilmu ni bermanfaat untuk kita semua...wallahua'lam =)

13 comments:

Ira said...

1) bulan ke 9
5) Ar Rayyan.

2 tu je tau..
Ya Allah..teruknya saya..

Terima kasih izzah atas tambahan info yg diberi :) InsyaAllah, akan cuba utk terus amalkan.

Kakzakie said...

Kalau rajin mengikuti siaran radio IKIM fm pasti tahu semua ini sebab semua dah kelauar dalam siaran pagi teka minda. Kakak tiap pagi mengikutinya..

amirah said...

aah, selalu dengar dalam ikim juga masa ke tempat kerja

Fiza Rahman said...

Terus saya google jawapan. Thanks izzah. Dpt ilmu hari ni ☺☺

2) Pada hari Ahad 1 Ramadhan tahun ke-2 Hijrah bersamaan 26 Febuari 624 Masihi. Ada pendapat lain yang menyatakan umat islam mula berpuasa pada 2 Syaaban tahun ke-2 Hijrah.

3) Sekali sahaja , iaitu dalam surah al-Baqarah ayat 185

4) 9 kali. Rasulullah s.aw. wafat pada tahun ke-10 Hijrah dan ibadah puasa pada bulan Ramadhan pula disyariatkan pada tahun ke-2 Hijrah. (Rujuk al-sahih, al-Tahrir wan al-Tanwir).

5) Ar Rayyan

Cuma soalan no 1 tu saya keliru sket dgn jawapan yg ada.

AnneRaini said...

kena google jawapan baru tau..huhuhu...sungguh lupa..

aTieYusof Family said...

Ya Allah..kurangnya pengetahuanku..huhu
salam kenal..follow sni:)

aizamia3 said...

psstt: ada beberapa soalan dari sini digunakan dalam kuiz kat office ai.. kebetulan.. ;)
ilmu yang bermanfaat untuk kita bersama.

wantie said...

bukan tak tau tapi tak dapat nakingat dengan detail. hahaha.. tengok still tak nak ngaku kan.. ni la namanya manusia...

memang terkedu la bila tetiba ada soalan begini. otak pun dah berkarat.

mm... pasal resipi tu. ambik je lah. akak tak kisah pun. kalau memberi manfaat kepada orang lain lagi la akak suka..

izzah said...

Ira: kita serupa...byk bnda yg xtau drp tau...so mmg kna refresh blk byk bnda...

K zakie: ye ke...area sy ni nk dpt line tepon pn ssh,ni kn plk ikim..alahai...ruginya xleh dgr...

Amirah:Alhamdulillah...

izzah said...

K fiza: wah..pntas meng'google'...hehe...great answers:-)...

Anne::-)

K atie: bkn akak je,sy pn sama...byk ilmu Allah yg kna gali lg ni...

Aizamia: kebetulan...hehe...leh amik jwpn k fiza bg tu..

K wantie: kita ni mmg slalu xingat kn...yelah...kalau rajin ke mjlis ilmu InsyaAllah byk ilmu dpt...bkn nk kata org lain,tp sy sndiri pn sama..huhu..jahil rasa diri ni... Psst-tq utk resepi;-)



Khai♥Rin : anies said...

bln ke 9
rayyan
8 kali
thn ke 2 hijrah..

yg tu je yg sy tau


p/s TERIMA KASIH krn sudi join GA sy ;-)

Fifi Nadhrah said...

da ade jawapan dekat atas..

izzah.. fifi da invite izzah ke group raspberry tea leaf..

izzah said...

anies: u r welcome

fifi:thanks yek...