Monday, January 14, 2013

Undang-undang??

Salam dan selamat sejahtera all,

Permulaan hari,hari isnin yang ceria...(semangat untuk diri sendiri yang dah lama tension ni)...

Saje nak ajak semua berfikir..renung-renung banyak perkara yang dah berlaku sepanjang permulaan tahun 2013 ni...berfikir sejenak untuk kita fungsikan semula minda dan fikiran kita...

Alkisah semalam aku mendengar perkhabaran yang kurang baik,berlaku kepada rakan adik ipar...kereta dia kena CURI...bukan duit 10sen,bkn rm10...ni KERETA  yek you all...aku ulang...K.E.R.E.T.A... KERETA...Ya Allah...memang berat bila kereta yang hilang...besar dugaan ni...memang terduduk si empunya kereta..patah kaki dia tak leh nak ke mana...kesian sangat...kalau kita di tempat dia,macammana la yek..dengan baru tukar roadtax nyer...memang tak dapat nak bayangkan...tu di pihak kita memang kita kesian,tapi di pihak pencurik ni plak camner la yek...memang sanggup curi kereta orang...sanggup bagi orang lain derita...seriously aku memang geram sangat2...apa agaknya hukuman untuk orang yang macam ni...sekadar penjara 1hari?1bulan?1tahun?or 10tahun?confirm si pencurik ni tadi lepas keluar penjara takkan ulang semula?leh confirm ke...di pihak dia agaknya,"alah...takat masuk penjara je"...sikit pun tak bagi kesan...pada si empunya kereta ni plak camner agaknya you all pikir?memang confirm seumur hidup akan ingat...tu lum campur penderitaan dia lagi...tak tergambar rasanya...

Kita letak diri kita di tempat si mangsa ni...apa perasaan agaknya?sebab tu lah segala undang-undang dah ada dalam Al-Quran dan sunnah...kita dah ada hudud...sape curi kena potong tangan...bukan saja-saja nak potong...bukan sebab duit rm10 je pn dah nak kena potong...ada la syarat-syaratnya...nape kt mekah madinah sana masalah curi-curi ni sangatlah terkawal?salah satu faktornya sebab hudud yang diorg amalkan..tak caya pergilah sendiri ke sana...para peniaga memang boleh tinggaljan kedai tnpa nak kunci bagai sekejap untuk solat...memang takde yang berani nak curi..sebab apa?semua takut kena potong tangan...harmoni sangat kita tengok...terkesan pada si pencurik untuk buat salah...di sini???hurm...sendiri-sendiri pikir...

P/s:pernah hilang duit rm20 di kala duit tu adalah duit terakhir dalam dompet untuk nak makan masa belajar2 dulu...memang terduduk dan sengsara sangat rasa...rasa cam nak cekik-cekik je pencuri tu kalau dapat...

Published with Blogger-droid v2.0.9

12 comments:

Fiza Rahman said...

Jenayah skang makin menjadi². Dgr ceramah UIA, kita ni duduk menumpang di bumi ALLAH. Maknanya, bila dah menumpang tu kita kena ikut segala undang2 yg allah tetapkan.

Sya setuju klo hudud di jalankan.

Riedaffya ibrahim said...

sy pon setuju hudud dijalankan. . Nampak cam zalim.. Tp bole beri kesan pd semua org... Kalo 1 kes kecurian di kg.. Di potong tgn, adakah org lain akan turut mncuri. At least jd 1 pengajaran kpd org len...

Ira said...

Saya penah kehilangan kereta. Dan diceritakan di sini http://bdkbucuk.blogspot.com/2011/04/kronologi-kehilangan-bjm4725-part-1.html

Mmg tak tau nk kata apa selain REDHA..

izzah said...

k fiza: sy pn sokong 100% hudud dilaksanakan kt negara kita ni...memang akan leh kawal jenayah sekurang2nya...

k riedaffya: truly indeed...memang akan bg pengajaran pd yang lain...

k ira: ye ke akak...ya Allah...besarnya dugaan...mesti terduduk yek akak...

LydSunshine said...

Izzah, stuju sgt. Itu baru kita nilai bab kecurian. Kalau bab kena rogol atau bunuh atau simbah asid. Mangsa trauma sampai akhir hayat. Sedangkan pelakunya hanya dihukum penjara. Lepas keluar, insaf, masyarakat akan lupakan kisah pelaku tu. Dan dia pun boleh sorok kelakuan jenayah dia kalo dia pindah ke tempat yg org tak kenal dia. Tapi mangsa? Perasaan takut, atau kecacatan kekal yg dia alami tu... Nauzubillah.. Kesian kan? Sebab itu perlunya dilaksanakan hukum qisas juga.

norhidana miswan said...

tak dpt akak bayangkan kalu jd pd diri sndiri, lg2 bile kete tu di beli ngn hasil ttk peluh sndiri walaupun byr bank bulan2 kn...

pencuri... mana lah mereka nk pkr apa akan jd pd org yg mereka curi tuh, mereka tuh ada otak tak?hati n perasaan pun tidak de,mereka tau nk dpt duit je

izzah said...

lyd: kita hanya boleh bg cadangan n pendapat jer...orang berkuasa yang patut take note semua ni...

-maybe diorg xrasa apa yang mangsa rasa...bila dah rasa baru nk take action agaknya...

k hidana:betul kan...tmbah2 kalau orang tu susah payah nk kuarkan duit untuk beli kereta or motor, last2 orang curi...terduduk terpempan semua ada...beratnya dugaann...

ieda said...

huuh takut .. memang rasa duduk di bumi sendiri tapi x selamat , nak2 anak2 skrg nie .. keluar rumah dah x tenang rasa hati huhu

Fifi Nadhrah said...

saye sokong sangat kalau ade hudud.. kesian dekat mangse2 tau.. adik ipar pernah hilang motor kene curi.. Allah.. kite pon terase kak..

~Emaa Hasnah (^_^)~ said...

Minggu lepas anak kawan knah juga ilang keta masa parking kat depan opis die...memang sedih sbb klim insuran hanya dapat 70% je..bakinya kita kena tanggung sendiri settle bank..

ayut said...

manusia...Allah punye hukuman itu dah memang termaktub kan..itulah yg terbaik sbnr ye

Mrs Velentine said...

Undang2 buatan manusia....huhu