Wednesday, January 2, 2013

Jangan tiru ini kalau anda seorang MAJIKAN

Bila iman tak mendahului, perasaan dan nafsu mengawal serta merajai...

Betul kan?memang takde yang salah untuk statement kat atas ni kan...

Tergerak nak menulis sesuatu tentang pentingnya kita menjaga maruah dan air muka orang lain...yelah..kadang2 tanpa kita sedar kita dah malukan seseorang tu esp tentang kerja...

Bila masuk bab kerja ni,kita kena lah professional...bukan melulu menuduh membabi buta...takde orang yang taknak kesempurnaan,takde yang minta untuk dimarahi...so,kalau betul seseorang tu dah lakukan tugas dia sebaik mungkin,bagilah penghargaan...bukan cacian atau hinaan...kalau betul dia jugak yang lakukan kesalahan, tegurlah secara berhikmah...

Nota kaki: rasa emo pulak pagi2 gi kerja dengar sesuatu yang tak berapa baik...

~ tegur salah...tak tegur salah...hai...serba salah dibuatnya~
Published with Blogger-droid v2.0.9

25 comments:

ieda said...

tkasih sudi singgah dan follow akak ... tkasih juga atas segala komen dan doa2 ...

salam mesra perkenalan dari akak buat izzah .. ;)

semoga ukwah ini berpanjangan ye dik ..

izzah said...

K ieda: in shaa Allah akak...moga ukhwah brpnjangn...

Fifi Nadhrah said...

saye sokong.. kadang2 ade orang gunekan kuase untuk menikuskan orang lain.. (betul ke ayat ni) kadang2 geram.. marah.. sedih.. tak tau nak gambarkan cemane.. ni baru kene kat orang lain.. kalau kene kat kite? :(

LydSunshine said...

Itu mesti dia ada personal issue tu. Yang bos tu tak puashati dgn pekerja dia. Sbb itu la pentingnya majikan yang adil.

norhidana miswan said...

kalu boleh akak bg bos akak baca ntry kamu nih mmg bagus... sbb nyer setiap apa yg anak buah bt sume akn dipersoalkan, betulkh? bukan begitukah?, kalu slh lg lah di maki hamun di katanyer bodoh, takde otak, mkn tikus lah mcm2 lg lah dik, kadang akak kesian kt org2 yg kene mrh... tp apa kan daya akak sndiri pun dh muke di maki ngn dia

ros_reeza said...

itulah kan.. takut kalau dapat bos yang sedemikian.. mintak dijauhkan.. walaupun kita ada buat salah, tak elok kalau dia sengaja malukan kita dihadapan orang ramai. tak salah kalau dia tegur elok-elok kan..

izzah said...

Fifi; true indeed...mmg ada org yg mmg sengaja 'menikuskn' org lain...bg dia,dgn cara tu dia jd hebat sgt lah...oh...geram plk rasa...

Lyd; even dia ada personal problems skalipn,kt tmpat keje kna lah professional...ni mcm nk pilih bulu plk...

izzah said...

K hidana: link kn je ke fb bos akak tu..hehe...nape la bos akak gitu yek...kalau sy,mmg abis la bos tu sy tazkirah dia hari2...hehe...

K ros: biasala manusia akak...bila dia dh kt atas,mula la tunjuk lagak...mcm la dia tu besar sgt...bila2 masa je Allah boleh tarik harta n pangkat diorg tu...

Mimie said...

sy bukan majikan leh la tiru

izzah said...

K mimie:leh yek...hehehe....

Cinta Misteri said...

boss mmg ikut sedap hati nk sembur org bawahan. boss CiM pown mcm tu jugak, to nasub baiklh kami semua kuat melawan dn pndai defend diri masing2

Riedaffya ibrahim said...

sy sgt suke ngan entri izzah ari ni...mcm terkena kat opis ni pon ade...kite ni org bawah..kene herdik, marah, perli, jerkah da jd asam garam kan...

izzah said...

CiM:kalau pndai defend diri sndiri xpe...sian kt mereka2 yg bila kna maki,herdik n caci diam je..dlm hati mmg tuhan je tau...sian sgt2 rasa...

Riedaffya:btl tu...kna beringat...esk2 kalau ditakdirkn kita dinaikkn pgkat,jgn tiru bnda xelok cmni..treat org bwhn kita elok2...

Mrs Velentine said...

tapi kalau dpat bos yg tak respek kita mcm mn..msa nak suruh kita buat keja baik tp lepas tue buat muka

izzah said...

Mv: buat muka xpe,at least dia xde herdik2...abaikn je dia...just buat apa yg dia suruh...

mia izzati said...

tulah... payah kalau dapat majikan camni...kalau salah sila tunjukkan bukan maki2 kan?

izzah said...

Mia: btl tu...sokong 200%...tp bape ramai je majikan yg btl2 ok...yg brlmbak skrg ni majikan yg pntingkn periuk nasi sndiri tnpa pikir perasaan org bawahan mcm kita ni...

Si Matatajam said...

Sabaq ja la...

Fifi Nadhrah said...

fifi datang sini lagi..

Mrs Lurve said...

so far bos sy ok, tp bos hubby..aduhai kesian btl beliau..semenya pentingkan KPI diorg dulu, pas2 siap ugut2 bagai kalo keje lewat..masyaAllah..sdgkan keje kita tue related dgn org lain, mcm ne nak siap on date kalo org lain xsiap dulu.


p/s: sis, ari2 ada komen dkt blog sy kan kan, anak sis ada guna botol nuby, nak tnyala..botol nuby tue boleh panaskan dlm warmer x? so far sy beli nuby silikon tue, yg jual tue kata boleh panaskan dalam warmer?

izzah said...

Mrs lurve:alahai...siannya...mmg org atasan kbykknnya mmg gitu...masing2 pntingkn KPI masing2...yg jd mangsa mmg kita yg duk bawah2 ni la...

Bui Junaidi said...

SUSAH NK PRO KALAU EMOSI DH MENGUASAI..

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

majikan mcm tu ikut kepala dia jer tu ckp orh bwh dh xpakai dh

ayut said...

at least ucapan thanks pon sudah memadai... :)

izzah said...

K bui: tu pnting nya ada iman...perasaan pn dpt kawal.. :-)

K, waniey: jgnla kita jd gitu kn...

Ayut: true indeed:-)