Thursday, January 16, 2014

Bersiaran Lepas Bercuti

Salam semua..

Alhamdulillah masih dipanjangkan usia dan diberi kesihatan yang baik, keluarga yang bahgia dan kenikmatan hidup...Alhamdulillah a'la kulli hal..

Entry kali ni nak share sedikit tips dan pengalaman berkunjung kali ke2 ke Kuching, Sarawak...Kali pertama dulu datang masa tahun 2001, dan lepas beberapa tahun daku datang lagi ke Kuching...Kali ni datang lagi dengan 2 anak dan bersama suami tersayang...

Percutian kali ni, memang leh dikira sebagai percutian bajet jugak kot sebab daku tak ambil sebarang tourist guide...Dari tempah tiket flight, tempah hotel, sewa kereta sampaila tempat-tempat nak gi melancong tu daku arrange sendiri...seronok sebab itenerary semuanya IKUT SUKA HATI..hehe...

Untuk pengetahuan semua, daku tempah MASAirlines sebab kebetulan jumpa tiket murah rm220 return..syok sangat..yelah kan...30kg dah confirm free, makanan dalam flight pun free jgk..tapi bila balik semenanjung lepas shopping-shopping tak ingat dunia, luggage daku HANYA 24KG je tau...ni dah campur semua barang-barang daku, hubby, dan anak 2 orang ni..huhu..kalau tau gitu, nak shopping banyak-banyak dan banyak lagi..hehe..

Memang banyak beza la rasanya naik MAS ni...memang best...paling best, untuk check in beg n ambil boarding pas, daku just ke kaunter E15 dan E16 di KLIA..kaunter ni khas untuk yang bawa anak-anak kecil bawah 12tahun, ibu mengandung, oku, warga emas dan kanak-kanak bawah 15 tahun yang naik kapal terbang sorang-sorang...so, pagi yang sangat aman bagi aku sebab takyah beratur panjang-panjang untuk check in semua...HEAVEN sangat weh...hehe...

Kat Kuching daku stay kat Hotel 360 Urban Resort Hock Lee Center Tower A...Bukan kat tengah-tengah bandar tau...daku pilih hotel ni sebab ada kolam renang..harga pun berpatutan...dan paling daku nak sangat hotel ni sebab ada katil KING SIZE..tu paling penting dengan jumlah ahli keluargaku yang makin ramai ni...tak muat katil kalau katil saiz biasa tu...hikhik...Daku tepek sikit pic hotel ni..

View dari bilik hotel..

Model cilik lagi..psstt..pintu almari tu tau..bestnyer la kalau dapat almari gini kat umah..hehe..

Ada iron lagi ko...xyah susah-susah nak call receptionist antar iron or kena gi bilik iron..

Ok...abis pasal hotel...kita masuk bab paling best iaitu SHOPPING...hehe...daku tak pergi pun kat Semenggoh ke, Kampung Budaya Sarawak pun tak pergi...malas nak gi sana sebab bawak anak-anak dara daku yang masih kecil ni..so, gi shopping je la..hehe...Daku pergi tempat paling fofular dan memang ramai nak pergi sangat-sangat iaitu Pasar Serikin...ni memang daku dah plan awal-awal tau...memang best tak ingat...Nak gi sana, daku guna waze je..memang senang..tapi sebelum berlepas ke Kuching, memang daku dah ready dengan peta bagai..yelah kan...risau la pape kemungkinan jadi...just buat back up plan...

Kat Pasar Serikin ni, ada macam-macam benda tau...cuma kita kena sediakan extra money je la...bawak ratus-ratus ke, ribu riban ke memang tak cukup la...daku siap 'tawaf' 2kali lagi tau...hehe...memang tak puas...macam nak borong semua je yang ada kat sana...Handbeg ada, telekung ada, kain-kain pasang, baju budak, beg troli dan banyak lagi la..xcaya moh tengok pic ni..

Tengok tu, bergantungan telekung-telekung...

Barisan kedai-kedai...banyak tau..rambang mata tengok...

Menarik dan tertarik kan...daku gi pagi ahad...pasar ni hanya bukak hari Sabtu dan Ahad je tau...Ahad pun sampai pukul2 je...memang best dan heaven la nak shopping..harga pun murah-murah..tapi...nak bagi tips sikit ni..pergi sana pagi-pagi seawal 9pagi tau sebab daku realise bila daku 'tawaf' kali ke2,harga dia melambung-lambung dah..patut la masa daku tawar menawar, orang kedai tu bagitau, 'ni harga pagi ni'...begitu rupanya...

Tempat lain yang daku lawati ialah Taman Sahabat..kenapa nama dia camtu, datang sendiri ke sana yek...maklumla, daku tak gemar sangat sejarah ni...dari zaman sekolah lagi..hehe..Tempat ni ala-ala kt China la...lepas sikit la gian nak ke Beijing lepas sampai sana..hehe...Nak ke sana, kitorang guna waze jugak...nak senang, just cari je Tabuan Height...Dah jumpa tu memang confirm akan jumpa Taman Sahabat ni...

Pintu gerbang Taman Sahabat

Tugu besar dan tugu 'kecik'

Macam kat Beijing kan..hihi..berangan jap...

Overall percutian kali ni BEST...sangat best dan menenangkan minda...memang leisure-leisure je rasa...pendek kata, memang berbaloi la...sangat puas hati dengan flight, hotel dan kereta sewa...

Nota kakiku: sape nak no kereta sewa kat sana, bagitau daku yek..daku dapat harga murah sangat even sewa 2hari setengah...berbaloi-baloi...

18 comments:

Khai♥Rin : anies said...

amboiiii berjalan2 gituwww

LydSunshine said...

baru nak tanya cemana bergerak ke sana ke mari kat sana. selamat le sempat baca notakaki.

hotel tu nampak cantik. gmbr qahirah mandi kolam takde ke? auww... nnt sekshi dia.

izzah said...

Anies: brjln2 release tension...Smbil2 tenangkn minda sblm masuk keje smula...dh keje nnti mula la asyik stress je..hehe...

izzah said...

Lyd: gmbar hannan mndi kolam ada, tp hehe seksi la ank daraku ni...xleh nk publish...aurat..aurat...hehw...

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

besnya... in syaa Allah, ada rezeki tingin jugak ke sana... sana ja xnah pegi lagi ;)

izzah said...

Eeiyss: best bab shopping tu tau..hehe...dh leh plan dh thn ni..mmg puas ati la kalau nk borong kek lapis pn boleh esp utk penggemar kek lapis mcm sy ni...hehe. ..

Ira said...

wah bestnye jalan2..
lps ni kalau nk g Kuching, leh la tnya izzah.. :)

Ira said...

wah bestnye jalan2..
lps ni kalau nk g Kuching, leh la tnya izzah.. :)

Kakzakie said...

Seronok kakak walau sekadar membaca. Nampak kedai berderet itupun kakak dah teruja sama.

Anak dara comel tu tak letih ke. Boleh posing tak penat-penat:)

Kakzakie said...

Seronok kakak walau sekadar membaca. Nampak kedai berderet itupun kakak dah teruja sama.

Anak dara comel tu tak letih ke. Boleh posing tak penat-penat:)

Cho Zila said...

syiok gak ke Kuching yerk.. naik MAS memang bestler.. dulu takdaer AirAsia mmg naik MASjer.. tapi kalau der promo bolehler naik MASnikan.. mahal gitu tak mampu.. kalau kita sorang tak per ni der anak lagitu yang buat tak mampu...

izzah said...

ira:jalan-jalan ni la yang paling best skali...hehe...

leh je..bila tu nak gi kuching...best untuk menenangkan minda smbil makan kek lapis...hehe...

izzah said...

k zakie: budak kecik ni mana reti penat-penat ni...bila nak tido, beru la merengek lenguh kaki jalan sana sini...hehe.....

izzah said...

k cho: sy survey airasia dengan mas aritu, mas lg murah..tu yg trus grab tiket tu...

ros_reeza said...

seronok baca entry percutian macam gini. rasa macam nak gi jugak..

izzah said...

ros: bercuti ni penting tau utk tenangkan fikiran kita lps penat bekerja...=)

AnneRaini said...

bilalah sy nak smpi sarawak ni?? byk lg wish lain tgh que ni..hehe

izzah said...

Anne: insyaAllah...kumpul duit,pastu terus terbang naik belon ke sarawak...br tengok promotion mas...rm270 return ke kuching....