Thursday, August 1, 2013

Puasa mengajar kita erti SABAR

Alhamdulillah...

Syukur yang tak terhingga sebab masih diberi peluang menghargai kehidupan dan Ramadhan kali ni...Syukur jugak sebab sehingga harini dapat berpuasa penuh bersama anugerah Allah yang sedang membesar dengan sihat dalam 'tummy' ni...Alhamdulillah..

Rutin bulanan sepanjang 'preggy' ni adalah kunjungan ke KK...arini ada check up macam biasa...bagi ibu-ibu mesti dah tau kan rutin ni...yelah, check BP, check HB, check berat, check perut dan segala check la kan...Daku sengaja pergi lewat ke klinik...agak-agak nurse ni nak keluar rehat baru daku menjengukkan diri ke sana..yelah kan...kalau pergi dari pagi, memang berasap la nak menunggu...Sampai je kat klinik, memang tak ramai orang..yang ada hanyalah 2 orang patients iaitu seorang perempuan muda dan seorang pakcik...daku duduk dengan sopan di sebelah perempuan muda ni sambil menunggu nama dipanggil...macam biasa, daku akan keluarkan handpon sambil-sambil mengisi masa lapang supaya tak terasa sangat masa untuk menunggu tu...sambil-sambil main game dan berFB, daku terdengar perempuan muda ni berborak dengan pakcik ni...Rupanya dia dah menunggu dari pukul 9 pagi semata-mata nak berjumpa dengan doktor...ku pandang sekeliling sekali lagi...memang 2 patients tu je yang ada dan orang yang ke 3 adalah diriku ini...Daku ringankan mulut bertanya kepada si perempuan muda ni tujuan untuk berjumpa doktor...Jawapannya ialah kerana penyakit gatal or maybe elergic di tangan kanan perempuan ni....

Bertabah sungguh perempuan ni kan...Masa daku datang pun dah pukul 12 tengah hari dan dia dah menunggu lebih kurang 3 jam ++ nak jumpa dengan doktor..dan semata-mata nak check tangan dia je...oh...kalau daku la, memang daku rela ke klinik swasta lagi daripada nak menunggu berjam-jam lamanya kat sana...kalau betul ramai patients, leh diterima akal lagi...ni ada 2 patients je pun..tu pun kena tunggu berjam-jam...sungguh-sungguh menguji dan yang paling daku respect, perempuan muda ni sungguh-sungguh SABAR...

SO, memang betul la kan..Bila kita berada dalam ibadah puasa ni, secara automatik kita akan jadi lebih SABAR...memang jadi pengajaran pada diri daku dan semestinya daku kena contohi sifat SABAR yang perempuan muda ni amalkan supaya baby dalam 'tummy' ni leh warisi sekali sifat yang mulia ni...wallahua'lam...

Nota Kaki: Perkataan SABAR senang nak diungkap, tapi bila nak amalkan memang terasa berat n payah kan..=)

20 comments:

amirah said...

sabarrr jela kena menunggu sikit punya lamaaa

Khai♥Rin : anies said...

betul tu..bla rs nk mrh, cpt ingtkn diri tgh berpuasa..

eita said...

kalau gi spital memang tahap kesabaran kena tinggi....

izzah said...

Amirah:hehe...mmg kena byk sabar kn bila kna mnunggu lama tu..

Anis:setuju sgt...nnti kurang plk pahala puasa kita kalau duk marah2 je...

Eita:dh mmg smua sedia mklum kn...kalau xlama menunggu tu bkn hospital la tmpatnya...hehe...standard kna tggu paling kurang 1jam..

Cho Zila said...

betoiler sabartu adalah satu kepayahan.. tapi kalau dapat bersabartu memang Sesuatu yang baik untuk diri kita sendiri...

biasalahtu... kalau ramai ngat orang takper tapi kadangtu biasa2jer tapi lamanyer alahai...

ainnoraini said...

mmg kene byk kena sabar..
tapikan kadang2 tahap kesabaran pun ada batasnya jugakan...

azizah :) said...

kalau g klinik atau hospital mmg memerlukan kesabaran yg banyak... betul2 menguji..hee

Kakzakie said...

Tapi kalau kakak walau bulan ramadhan kena menunggu hingga 3 jam rasanya tak bolehlah Izzah. Baik kakak cari klinik lain...

izzah said...

k cho: betulla tu akak...kita semua mesti nk sentiasa cepat kan..bila dh kena menunggu tu lama2 tahap kesabaran pun makin menipis kan...

ain: sabar memang ada batas..selagi leh sabar,memang kita akan tahan je..=)

izzah said...

azizah: hospital n klinik swasta leh plk cepat kan..pelik jgk kadang2 tu...hehe...

k zakie: saya pun sama...kalau sy paling lama leh tggu 2 jam jer...tu pun dh xsenang duduk...tu yg sy jd kagum kat budak tu leh tggu smpai 3 jam tu .....

Sylarius Yusof said...

Ada sesetengah orang terpaksa menggunakan khidmat klinik kerajaan yang lembab disebabkan faktor bajet, tambahan pula raya dah makin dekat. Harap sangat-sangat kerajaan improve servis klinik kerajaan ni sebab kesian pada golongan berpendapatan rendah yang masih lagi sabar menunggu untuk jangka masa yang lama.

norhidana miswan said...

kalu chekup kt KK mmg kene banyakkkkkkkkkkkkkkkkk sbr dik, tak penah dtg sejam dua dh boleh balik hehehe... n sbb kene ada kesabaran yg tinggi sampai skrg akak msh lg fobia utk peknen sbb dulu akak selalu kene duk berejam2 kt KK n kene thn kt ward HKL gara2 drh tinggi... huhuhui

Fifi Nadhrah said...

izzah.. same la kite.. satu suke pergi klinik waktu last2.. tetambah time betul2 nak rehat.. kedue setakat ni fifi tak tinggal puase lagi.. harap dapat puase penuh tahun ni.. amin..

moge izzah sihat selalu..

izzah said...

Yusof: btl jgk kn...kita slalu tgk dr perspective kita je..pd yg xde kemampuan mmg akn depends pd kerajaan je la...

K dana: mmg menguji kesabaran kita kn..hehe...

fifi: ehem2...xmiss lg pose yek...adakah ada good news di bln yg mulia n barakah ni;-)

ayut said...

penantian adlh 1 penyeksaan..tp ap blh buat..mmg kena sabar jela tunggu lupun berjam..kang tak pegi masalah pape pyah pulak...

izzah said...

Betul tu ayut...kalau xgi,kita sendiri jgk yg ssh nnti...kalau ikut,nk je gi swasta...tp nurse awal2 lg dh pesan,scan kna gi kk jgk xleh gi swasta..nk gi check baby kt swasta pn dia kata xyah la...dia just nk bg ubat cacing je...

Riedaffya ibrahim said...

senang diungkap tp sukar nak lakukan...betul tu..

Ira said...

memang betul2 sabar perempuan muda tu. besar ganjarannya.. :)
ira peknen aimy hr tu penah g kk sekali dua je. lain2 g klinik desa. mmg cpt la, sbb org tak ramai. tp da duduk pj ni, klu peknen mmg kene ke kk la. tu je yg terdekat. mm... berfikir2 jgk nk ke kk ni.. sbb kekangan masa tu la.

wantie said...

kalau ke KK ke ke hospital ke mcm tu le rutinnya. tunggu ..tunggu...

bila org lain sabar, sebenarnya memberi satu pertanyaan pada diri sendiri. Adakah kita boleh bersabar melebihi dia?

Mimi Azirah said...

Memg kne byk bsbr kalo check kt klinik gov nih...tp xsemua tpt servis lmbt..de yg tiptop...hopefully kementerian kesihatan buat sesuatu utk penambahbaikkan servis2 di klinik kesihatan dan hospital