Thursday, December 8, 2011

Lidah....sendiri kena jaga...

Kata kata umpama pedang,
tersilap tikaman,
mungkin tidak akan memancutkan darah di badan,
tapi memusnahkan jiwa seseorang.
berkatalah menggunakan minda,
bukan mengguna nafsu semata.

             Kata-kata kat atas ni adalah copy paste dr sumber facebook..betul apa yg ditulis tu...Dalam Islam sendiri mmg dh diberikan penekanan supaya sentiasa berkata-kata yg elok serta memuliakan orang lain..dlm erti kata yg lain,bukan main sedap mulut jer nk cakap...kadang-kadang tu mmg kita (termasuk la aku sendiri) akan berasa bengang or marah bila ada yang memperkatakan sesuatu tentang kita or mempertikaikn kemampuan kita...mmg aku akui kadang-kadang kita akan tersilap langkah,terus berkata-kata hingga menyakitkan org tu plk...tapi kan lagi elok kalau kita just diam dan x membantah...xper la...Diam bukan bererti kalah tp dr berdebat 'lidah' dengan orang yg sebegitu bukan ker jelas menampakkan kebodohan kita sendiri...ohhh..tidak....xde org yg sanggup nk gelarkan diri dia bodoh...so, pikir2 kanlah sebelum berkata2 tu...seperti yang tersebut dalam hadith :

عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ رَضِيَ اللهُ عَنْهُ أَنَّ رَسُوْلَ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ : مَنْ كَانَ يُؤْمِنُ بِاللهِ وَالْيَوْمِ الآخِرِ فَلْيَقُلْ خَيْراً أًوْ لِيَصْمُتْ، وَمَنْ كَانَ يُؤْمِنُ بِاللهِ وَاْليَوْمِ الآخِرِ فَلْيُكْرِمْ جَارَهُ، وَمَنْ كَانَ يُؤْمِنُ بِاللهِ وَالْيَوْمِ الآخِرِ فَلْيُكْرِمْ ضَيْفَهُ
[رواه البخاري ومسلم]
Terjemah hadits / ترجمة الحديث :
Dari Abu Hurairah radhiallahuanhu, sesungguhnya Rasulullah Shallallahu’alaihi wasallam bersabda: Siapa yang beriman kepada Allah dan hari akhir hendaklah dia berkata baik atau diam, siapa yang beriman kepada Allah dan hari akhir hendaklah dia menghormati tetangganya dan barangsiapa yang beriman kepada Allah dan hari akhir maka hendaklah dia memuliakan tamunya (Riwayat Bukhori dan Muslim)

Dalam hadith yang lain Rasulullah s.a.w bersabda:

Sesungguhnya seorang hamba apabila berbicara dengan satu kalimat yang tidak benar (baik atau buruk), hal itu menggelincirkan dia ke dalam neraka yang lebih jauh antara timur dan barat.” (Shahih, HR. Al-Bukhari no. 6091 dan Muslim no. 6988 dari Abu Hurairah radhiyallahu ‘anhu)

Wallahua'lam...

~Nota Kaki~ Berfikir sebelum berkata2 dan bertindak..kelak diri sendiri yang binasa....(cuba menjadi yang terbaik,insyaAllah)

2 comments:

CIK MAY said...

hm....cik may tak suke diam2...hihihi..tpi tu la..lg byk bkk mulut lg byk dose ye..bek diam...

izzah said...

betul tu...sape xsakit ati kalau org kata mcm2 kt kita kn...but,diam tu kan lg baik dr berckp....