Wednesday, November 9, 2016

Melbourne Australia

Salam blog and para blogger..

Kisah lama dan perlu refresh smula..Maklumla,sekarang dah boleh diiktiraf sebagai 'remaja purba'...hahaha...Banyak benda yang kadang-kadang terlupa..nak ingat semula tu, memang ambil masa lama la...

Berbalik pada tajuk tadi, ni boleh dikatakan sebagai 'Family Trip' kitorang sebab tujuan asalnya nak melawat adik yang sambung belajar kat sana... Sambil menyelam minum air la jugak ni sebab kitorang jalan-jalan ke negara orang dan sempat shopping jugak la..walaupun tukaran duit tu,mak oiiii senak perut jugak la..hehe...

Tiket
Kitorang booking awal tiket flight ni...sempat jugak la gaduh-gaduh manja adik beradik sebab tarikh nak pergi ni...Hampir 7bulan jugak la jarak tempoh menempah tiket dengan tarikh perjalanan sebenar tu...Lastly kitorang sebulat suara tempah tiket pada 31 Ogos balik semula 4 September 2016...Kena kira jugak jam perjalanan ni sebab dari Kuala Lumpur ke Melbourne ambil masa 7 ke 8 jam jugak perjalanan..(Jangan lupa tempah makanan siap-siap dalam flight sebab lapar sementara nak sampai tu)..Kematu jugak la duk atas kapal terbang tu...Kitorang naik air asia dan masa tu ada promosi, return dalam 300++ je..so, aku yang 5 beranak ni kena dalam 3k++ je...memang berbaloi la...

Hotel/Apartment/Homestay
Tiket dah book, so perkara kedua yang kitorang ambik kira ialah tempat penginapan...Jangan tak tau, hotel sekitar bandar Melbourne banyak dan best-best..Tapi disebabkan kitorang pergi dalam jumlah yang besar, hotel tak membantu..so, kitorang 'decide' tempah homestay je...Homestay yang kitorang duduk tu nama dia Teratak Tanamekar yang terletak di Coburg, Victoria..agak jauh skit dari bandar, tapi aku suka sebab kawasan dia tenang je + kawasan 'countryside' skit...pengangkutan pun xyah risau sebab tram dekat je dengan homestay ni...Dia charge AUD65 je untuk satu malam..homestay tu ada 4 bilik dan sangat best..hehe...Kitorang tempah untuk 4 malam bersamaan dengan AUD 1065..murah la kalau tengok harga tapi bila convert ke RM, memang telan liur je la..hahaha...Homestay ni kepunyaan orang melayu..Siap boleh tempah makanan lagi dengan diorg..kitorang masa hari kedua tu,konon-konon rindu masakan malaysia, duk tempah nasi ayam dengan owner homestay ni...kot ada yang nak tempah homestay ni, silala email ke owner dia yek di tanamekartravel@gmail.com.. Leh direct tanya sana sebab aritu bab penginapan adik aku tolong settlekan..

Visa
Kitorang ramai-ramai buat dengan kawan aku je...biasanya agent akan ambik dalam RM30 je..kalau lagi untung ada kawan yang jadi agent, leh dapat dalam RM20 je...tu semua bergantung pada agent la..Sebelum ni, masa mak ayah aku pergi dulu adik aku tolong buat online kena dalam AUD20 (xRM3.05) bersamaan dengan RM60 jugak la lebih kurang..Kalau darab lagi dengan kitorang yang ramai2 ni banyak kena la..huhu..tergerak hati aku nak tanya kawan aku yang keje travel ni, mujur dapat lagi murah..hahaha..so, jimat banyak dah kat situ...

Pengangkutan
Dari airport ke homestay, kitorang ambik teksi panjang tu yang muat ramai..2bijik kitorang sewa untuk 13 pax beserta barang2 yang banyak...Jarak dari airport ke homestay tu kitorang kena dalam AUD50++ jugak la..xingat exact number (hahaha..kan dah bagitau ada benda yang lupa jugak ni)....Pengangkutan pergi ronda2 kitorang just naik tram dan berjalan kaki je..Jimat dan mudah...Lagipun aku suka suasana bandar Melbourne ni, sebab tram dalam kawasan bandar adalah 'free of charge'...serius weh,xyah bayar pape kecuali kalau korang nak travel keluar dari bandar, kena la touch myki korang....satu lagi lupa nak bagitau, kena beli myki yek untuk naik tram kat sana..beli mana jangan tanya banyak kat aku sebab aku pun adik aku tolong belikan semua..huahuahua...Tapi kalau tak silap aku, kat kedai2 runcit ada je jual myki ni..kitorang haritu berjalan ke kedai yang ada jual myki ni..sistem dia macam touch n go la,kena top up bagai...bab top up tak yah risau sebab kat hentian tram tu banyak je mesin-mesin untuk top up tu...

Shopping
Part ni paling best...aku banyak shopping minyak wangi lelaki sbb masa tu ada promotion sempena 'Father's Day'...minyak wangi lelaki memang banyak less..apa lagi, memang memborong sakan la kitorg ni...Duit untuk shopping ni depend pada individu, kalau nak shopping banyak silalah bertabah untuk tukar duit banyak yek...masa aku tukar dulu, Aud 1 bersamaan dengan RM3.05...Masa kat Melbourne lagi bertabah nak tukar sebab AUD1 = RM3.15...hahaha..bertabah kan...Kalau you all ada perancangan nak ke sana, i oll nak cadangkan sebelum ke sana, try ushar 3 website minyak wangi yang best ni, 1) priceline.com.au 2)mychemist.com.au 3) chemistwarehouse.com.au...leh tengok harga dulu, pastu nanti terus ke kedai dia untuk beli perfume yang kita suka tu...
Kalau untuk sourvenir plak macam key chain,pen, fredge magnet,pencil case, tshirt murah, beg, bear, koala or kangaroo, tempat yang terbaik adalah di Victoria Market..Dalam tu ada banyak gerai, dan harga pun ada jugak yang mahal..kena pandai cari dan tawar la...Macam aku haritu Hannan dengan Husna mintak koala sorang sekor, harga koala tu AUD15 tiap ekor..2 ekor jadi AUD30 darab dengan RM3.05 bersamaan dengan RM90++...lepas tu kitorang jalan lagi dan terjumpalah gerai orang Indonesia..koala yang sama saiz dia boleh jual AUD10 untuk 2 ekor...huhuhu..nak nangis rasa bila jumpa harga lagi murah...terus aku sambar 2 ekor lagi kangaroo plak untuk menenangkan hati yang rawan ni..chewahhh...

Panjang dah duk bebel ni..kot ada sapa2 yang plan nak ke sana, boleh la rujuk info yang aku dah bagi tu yek..nak ke Universiti sekitar bandar Melbourne pun ok jugak..ada banyak sampai aku pun tak teringat nama tiap U tu..tapi yang paling ingat, University of Melbourne tempat adik aku belajar sebab kitorang jalan lama sekitar U tu...hehe..

Dah la..moh layan pic pulak...

Husna dengan koala kesayangan nya..


Hannan menangis sebab merajuk tak dapat pegang DSLR ciksu dia...kecik2 dah pandai nak snap pic guna kamera mehei tu...kalau jatuh ke, tak ke haru ummi dia nak mengganti pulak..


Nampak tak beg2 yang tergantung tu...best kan...Aku pun tak perasan adik aku snap pic ni sebab tengah kusyuk shopping untuk souvenir ke kluarga mertua dengan kawan-kawan...


Merpati jinak...Aktiviti sampingan supaya budak-budak ni tak penat berjalan..ni kita pit stop kitorang sebelum pergi jalan-jalan tempat lain...


Dalam tram...Ciksu yang terpaksa jaga kanak-kanak riang ni..hehe


Hahaha...pit stop hari kedua...Selamber je kitorang bersantai dekat rumput tu kan padahal masa tu weather around 7-9 darjah celcius...sejuk kot...tapi sebab syok,xrasa dah sejuk sangat...

Aktiviti wajib ni..bagi merpati makan...


Jalan-jalan..tengok nenek aku yang gagah jalan tu...


Husna beraksi ala-ala titanic...


Choc milk yang memang sedap dan asyik termimpi2 je kesedapannya tu..


Melayan budak yang, "Husna penat..tak larat nak jalan"...hahaha..so, abi jadi mangsa...

Tempat royal menda ntah..tak ingat nama..yang pasti,kat sini tak beli apa-apa pun sebab mahal...

Adios.....

3 comments:

Ira said...

Salam izzah, lama x komen kat sini.. hehe..
Alang2 ada adik belajar kat sana kan.. blh jln2 skali..
Bestnye.. nmpk bersih je persekitaran kat sana.
Hehe.. mmg stress kalau da beli, lps tu dpt tau ada yg offer hrga lg murahkan.. sbb tu kitaorg kalau da beli, x tnya da hrga benda yg sama. Takut kecewa.. hehe..
Tq share pengalaman g melbourne.. ira teringin gak nk pg, tp ntah bila xtau la.. 😅😅😅

norhidana miswan said...

bestnya,... yg penting pengalaman dh ada len2kali blh la plan ke sana or tempat lain bersama2...

seronok baca, tak sabar nk baca sambungan msti banyak gambar kt sana kan

izzah said...

ira..hehe..frust memang frust tapi xpe la ..rezki peniaga kata suami sbb nak sedapkan hati..hehe..

K hidana> ALhamdulillah..pengalaman mematangkan kita...lainkali leh ke tampat lain plak kan..in sha Allah...